Босилок

Босилокот (Ocimum basilicum) може да обезбеди здравствени придобивки во исхраната, како хербален лек и како есенцијално масло. Традиционалните употреби вклучуваат третман на каснувања од змии, настинки и воспаленија во носните пасуси - вообичаен ефект на настинки. Помага кај намалување на оксидативниот стрес, помага кај здравјето на црниот дроб, помага во борба против ракот.
Срце и крвни садови Црн дроб Дијабет (проблеми со шеќерот) Мозок и помнење Кожа Воспаление

Босилокот (Ocimum basilicum) игра улога во многу медитерански, а особено италијански кујни. Ја формира основата на пестото и додава специфичен вкус на салати, тестенини, пица и други јадења. Индонезиската, тајландската и виетнамската кујна, исто така, ја содржат оваа билка.Во исхраната, босилокот може да обезбеди витамини, минерали и низа антиоксиданси. Неговото есенцијално масло може да има и медицински придобивки.Слаткиот босилек е достапен во многу продавници за храна, додека другите сорти имаат различни вкусови и мириси.Друг вид босилек е тулси, или свет босилек (Ocimum santum). Ова растение игра терапевтска улога во тамилските и ајурведските лекови, кои претежно се практикуваат во Југоисточна Азија. Ова се разликува од слаткиот босилек.

Босилекот може да обезбеди здравствени придобивки во исхраната, како хербален лек и како есенцијално масло.Традиционалните употреби вклучуваат третман на каснувања од змии, настинки и воспаленија во носните пасуси - вообичаен ефект на настинки.Босилекот обезбедува некои макронутриенти, како што се калциум и витамин К, како и низа антиоксиданси.Слаткиот босилек има висока концентрација на хемискиот агенс еугенол. Ова му дава мирис како каранфилче. Вар и лимон босилек имаат високи концентрации на лимонен, кој им дава цитрусен мирис. И еугенолот и лимоненот имаат антиоксидантни својства.

Намалување на оксидативниот стрес

Антиоксидансите се неопходни за елиминирање на слободните радикали од телото. Слободните радикали се нестабилни молекули кои се развиваат како резултат на метаболизмот и другите природни процеси. Тие исто така може да се формираат како резултат на пушење и некои диететски избори. Антиоксидансите се соединенија кои помагаат да се отстранат овие молекули од телото. Ако наместо тоа се наталожат, може да се појави оксидативен стрес, што резултира со оштетување на клетките и, можеби, болест. Научниците го поврзаа ракот, срцевите заболувања, ревматоидниот артритис, дијабетесот и другите здравствени проблеми со оксидативниот стрес. Телото произведува некои антиоксиданси, но исто така треба да апсорбира дел од исхраната. Меѓу многуте антиоксиданси во босилекот се антоцијаните и бета каротенот.

Поддршка на здравјето на црниот дроб

Студија од 2015 година заклучи дека антиоксидансите во препаратот во прав што вклучува тулси, или светиот босилек, имаат позитивно влијание врз здравјето на црниот дроб. Научниците го нанесоа прашокот откако употребија токсин за да предизвикаат повреда на црниот дроб.

Борба против ракот

Преглед на доверлив извор објавен во 2013 година се осврна на тоа дали тулси, или светиот босилек, може да спречи рак. Научниците заклучија дека фитохемикалиите во светиот босилек може да помогнат во спречување на одредени видови на рак на кожа, црн дроб, орален и белодробен карцином.Се чини дека тие го прават тоа со зголемување на антиоксидантната активност, менување на генската експресија, предизвикување клеточна смрт и забавување на клеточната делба.

Заштита од стареење на кожата

Според истражувањето објавено во 2011 година, слаткиот босилек има својства кои можат да помогнат да се заштити кожата од некои ефекти на стареењето.Во студијата, научниците примениле екстракт од босилек на лабораториски модели на кожа. Резултатите сугерираат дека вклучувањето екстракти од босилек во локални креми за кожа може да ја подобри хидратацијата на кожата и да ја намали грубоста и брчките.Додека екстрактите од босилек во одредени дози може да го имаат овој ефект, консумирањето босилек нема нужно да има корист за кожата.Сепак, антиоксидансите во босилекот и другите намирници од растително потекло може да имаат заштитен ефект доколку некое лице ги консумира како дел од разновидна исхрана.

Намалување на високиот шеќер во крвта

Некои практичари на традиционалната медицина најчесто препорачуваат босилек за да помогне во управувањето со нивото на шеќер во крвта.Студија од 2019 година покажа дека екстракт од листови од сладок босилек помага да се намали високиот шеќер во крвта. Резултатите, исто така, сугерираат дека листовите од босилек може да помогнат во лекувањето на долгорочните ефекти на високиот шеќер во крвта.Доколку дополнителните истражувања ги потврдат овие наоди, екстрактите од босилек би можеле да се покажат корисни за луѓето со дијабетес.

Поддршка на кардиоваскуларното здравје

Наоди постојат дека екстрактот од сладок босилек накратко го намалува високиот крвен притисок, веројатно поради содржината на еугенол во екстрактот. Еугенолот може да ги блокира каналите на калциум во телото, намалувајќи го високиот крвен притисок.Меѓутоа, 2 минути откако истражувачите го користеле екстрактот, крвниот притисок се вратил на високо ниво.Во друга студија, 24 здрави доброволци земале плацебо или капсула што содржи 300 милиграми (мг) екстракт од сушен лист од тулси еднаш дневно.По 4 недели, оние кои земале екстракт од тулси имале пониски нивоа на холестерол и триглицериди од оние кои не земале. Авторите заклучија дека екстрактот може да помогне да се намалат некои фактори на ризик за кардиоваскуларни болести.

Зајакнување на менталното здравје

Менталниот стрес може да предизвика производство на слободни радикали во телото.Според прегледот од 2014 година, кој ја разгледа улогата на тулсите во ајурведската медицина, растението содржи својства кои можат да помогнат:

Ублажување на стресот, анксиозноста и депресијата.

Ја зголемуваат способноста за размислување и расудување.

Спречи губење на меморијата поврзана со возраста.

Подобрување на проблемите со спиењето и сексот поврзани со стресот.

Некои студии, велат авторите, дадоа резултати споредливи со оние на диазепам и антидепресивни лекови.

Сепак, потврдувањето на овие наоди ќе бара повеќе истражувања. Исто така, конзумирањето тулси - на пример во чај - веројатно нема да го има истиот ефект како примањето доза на екстракт.

Намалување на воспалението и отокот

Оксидативниот стрес може да доведе до воспаление, фактор за разни болести, вклучувајќи рак, дијабетес тип 2 и ревматоиден артритис.Маслото од босилек може да помогне во лекувањето на разни болести кои вклучуваат воспаление како резултат на оксидативен стрес.

ПОВРЗАНИ ПРОИЗВОДИ