Кавијар (Икра)

Кавијарот Caviar се икрите или јајца од рибите. Сите женски риби несат јајца за да се размножуваат; затоа сите имаат икра. Сепак, не секоја риба икра е погодна за човечка исхрана, а само икрата од есетра се смета за кавијар. Есетрата се морски анадромни риби (што значи дека се движат од солена во слатка вода за да се мрестат).
Срце и крвни садови Мозок и помнење Срце и крвни садови Мозок и помнење Срце и крвни садови Мозок и помнење Срце и крвни садови Мозок и помнење Срце и крвни садови Мозок и помнење Срце и крвни садови Мозок и помнење

Што е кавијар?

Кавијарот Caviar се икрите или јајца од рибите. Икрата се мие, се сортира и посолува. Процесот на посолување трае дваесетина минути и потоа се додава растително масло. Кавијарот се смета за деликатес, често се јаде суров како мезе, а некои кавијари добиваат многу висока цена. Историски гледано, најценетите видови кавијар потекнувале од Каспиското и Црното Море, но поради прекумерниот риболов, кавијарот сега се произведува низ целиот свет.

 

Брзи факти

Место на потекло: Касписко и Црно Море

Вообичаени сорти: белуга, осетра, севруга, калуга, стерлет, харинга

Подготовка: се служи разладено или на мраз со леб или тост

Историја: карактеристично руско предјадење или доручек сервиран на леб премачкан со путер

Видови: кавијарот може да биде бисерно-бел, црвен или црн

Рок на траење: две недели во фрижидер (непастеризирано)

 

Разлика меѓу Кавијар и Рибна икра

Сите женски риби несат јајца за да се размножуваат; затоа сите имаат икра. Сепак, не секоја риба икра е погодна за човечка исхрана, а само икрата од есетра се смета за кавијар. Есетрата се морски анадромни риби (што значи дека се движат од солена во слатка вода за да се мрестат). Тие потекнуваат од Црното и Каспиското Море меѓу Европа и Азија, како и од северозападниот дел на Пацификот и јужниот дел на Атлантскиот брег на Соединетите држави.

Други популарни видови на рибна икра како на пример од лосос, пастрмка и други риби се многу популарни, но сепак, тие не се сметаат за кавијар. Некои видови рибна икра имаат слични карактеристики на вкус и текстура како кавијарот и може да се користат како замена.

 

Сорти

Најценетиот кавијар доаѓа од сортите есетра белуга и осетра. Кавијарот Белуга е меѓу најголемите, најретките и најскапите од сите кавијари. Осетра има тенденција да има јаткаст, солен, свеж вкус, додека севругата има силен вкус и се кине и пука во вашата уста. Стерлет е сличен на севруга и често е погрешно означен како таков. Постојат голем број други сорти на кавијар со различни вкусови, текстури и бои.

Покрај видот на рибата, кавијарот се оценува и врз основа на големината, текстурата и вкусот на јајцата. Постојат две главни сорти на кавијар:

Сорта 1: Цврсти, големи јајца кои се недопрени (поскапи).

Сорта 2: Помалку деликатни и помалку совршено формирани јајца (помалку скапи).

 

Кавијарот Белуга исто така е оценет по боја. 000 е светло или сребрено-сива, 00 е средно сива, а 0 е сива. Посветлата боја е повеќе ценета, но не влијае многу на вкусот. Најретката нијанса на кавијар е златниот кавијар. Тоа е бледо-жолта боја за која се верува дека се наоѓа само кај една од 1.000 риби.

Кавијарот може да биде непастеризиран или пастеризиран. Недостатокот на пастеризација го зголемува ризикот од болести предизвикани од храна и го намалува рокот на траење, но свежиот, целосно суров кавијар е ценет поради неговиот супериорен вкус и текстура.

 

Каков вкус има?

Искуството со јадење кавијар е еднаков на вкусот и текстурата. Кавијарот е типично солен, но колку е солен зависи од сортата. Некои кавијари имаат посилен или рибен вкус од другите.

 

Кавијар од харинга

Ова е уникатен вид кавијар од икрата на рибата харинга, кој потекнува од златна риба харинга. Овој кавијар има мали, блескави црни јајца со нежна текстура и зачаден вкус. Кавијарот од харинга е богат со омега 3 масни киселини, кои се многу корисни за здравјето.

 

Здравствени придобивки од маслото од кавијар од харинга

Специјалниот липиден состав и високата содржина на фосфолипиди, како и Омега-3 го прават маслото од кавијар од харинга врвна состојка која може да обезбеди здравствени придобивки во текот на животот.

 

Одлична биорасположивост

Омега-3 масните киселини од фосфолипидите во маслото од кавијар од харинга се лесно биодостапни и се инкорпорирани во клеточните мембрани поефикасно од традиционалните омега-3 рибини масла. Затоа, маслото од кавијар од харинга е ефикасен извор на хранливи материи за зајакнување и одржување на здрав омега-3 индекс во текот на животот.

 

Извор на холин

Фосфолипидите во маслото од кавијар од харинга ја содржат есенцијалната хранлива материја холин. Холинот е важна компонента на клеточните мембрани и е претходник на невротрансмитерот ацетилхолин. Холинот е исто така важен за метаболизмот на липидите и за одржување на здравјето на црниот дроб.

 

Пренатална исхрана

Природно високата содржина на DHA во маслото од кавијар од харинга го прави врвен додаток во исхраната кој им се нуди на идните мајки и мајките што дојат. Плацентарниот трансфер на DHA ги отсликува плазматските концентрации на мајката, а исто така се покажа дека DHA во мајчиното млеко варира во зависност од внесот на мајката. DHA и холин имаат синергетски однос, каде што се покажа дека истовременото внесување на холин и DHA го оптимизира навлегувањето и биорасположивоста. И двете од овие основни хранливи материи се неопходни за развојот на мозокот и резултатите од невроната обработка кај детето, вклучително и меморијата за препознавање. Внесувањето на DHA од мајката придонесува за нормален развој на мозокот на фетусот и доенчињата. Внесувањето на DHA од мајката придонесува за нормален развој на окото на фетусот и доените доенчиња. DHA придонесува за нормален визуелен развој на доенчињата до 12 месеци.

 

Мозок и здраво стареење

DHA е суштинска за функцијата на мозокот и мора да се добива од исхраната. DHA е концентрирана во мозокот, каде што има важни структурни функции. DHA придонесува за одржување на нормалната функција на мозокот. DHA придонесува за одржување на нормален вид. Холинот придонесува за одржување на нормалната функција на црниот дроб. EPA и DHA придонесуваат за нормална функција на срцето. Холин придонесува за нормална работа на метаболизамот. Кавијарот е богат со витамин Д и витамин Е.

ПОВРЗАНИ ПРОИЗВОДИ