Сладок корен

Слаткиот корен  Glycyrrhiza glabra бил познат во кинеската медицина уште во 2800 година п.н.е. Тој помага кај егземи, чиреви во стомакот и надуеност, кај хепатитис Ц, кај превенција на забите од расипување, кај воспалено грло.
Гастро Кожа Воспаление

Името на родот Glycyrrhiza glabra потекнува од грчкиот збор glykys, за „слатко“, и rhiza, за „корен“. Во доцната антика, зборот бил латинизиран; добиената „liquiritia“ се проби во германскиот „Lakritze“, англискиот „licorice“, „liquorice“ и францускиот „réglisse“. Името на видот глабра е изведено од латинскиот глабер, што значи „мазен“ или „ќелав“ и се однесува на мазни лушпи.

Слаткиот корен  бил познат во кинеската медицина уште во 2800 година п.н.е. Во Тибет тие се сметаа за класична медицина. Во гробницата на египетскиот фараон Тутанхамон (1350 п.н.е.), е опишана исцелителната моќ на корените на сладунецот. Употребата на препарати од сладунец за ублажување на инфекции на грлото и бронхиите е документирана повеќе од 2000 години.

Во средниот век, сладунецот се одгледувал во Централна Европа многу почесто отколку денес. Остатоците од ова одгледување продолжиле до почетокот на 20 век. Во Европа, лекот долго време се користел само како експекторанс и арома. Поволното дејство на сладунецот кај стомачните заболувања не беше опишано дури во 1950 година.

Слаткиот корен е повеќегодишно, робусно, тревно растение кое расте до 1,5 m високо со широк корен систем кој се состои од корен, коренски гранки и долги тркачи. Дрвенестото стебленце носи лабаво зеленило со непарени шипки, тесно ланцетни листови покриени со лепливи вродени влакна. Еректираните, долги 10 до 15 см цветни кластери растат од пазувите на листот и носат бројни сино-јорговани, сино-виолетови или бело-розеви цветови.

Поради својот сладок вкус, сладунецот е популарен и како засладувач во бонбоните, а производителите понекогаш го користат за да го прикријат вкусот на лековите. Во сладкиот корен има повеќе од 300 различни соединенија, од кои некои имаат антивирусни и антимикробни својства.

Егзема

Екстрактот од слаткиот корен, или екстракт од корен од сладунец, може да биде ефикасен против бактерии кои можат да ја заразат кожата, според студијата во иранскиот весник за фармацевтски истражувања.

Непријатност во стомакот и чиреви

Една студија покажа дека екстрактот што содржи глабридин и глабрен, кои се флавоноиди присутни во коренот на сладунецот, е ефикасен за ублажување на непријатност во стомакот. Екстрактот го намалува гадењето, болките во стомакот и горушицата.Инфекцијата со бактерија наречена Helicobacter pylori може да предизвика пептични улкуси кај некои луѓе. Истражувањето сугерира дека екстрактот од сладунец може да помогне да се убијат бактериите H. Pylori. Клиничкото испитување на 120 луѓе покажа дека додавањето на екстракт од сладунец во стандардниот третман значително го подобри искоренувањето на H. Pylori.

Хепатитис Ц

Глициризинот може да помогне во лекувањето на хепатитис Ц, вирус кој го инфицира црниот дроб. Без третман, хепатитис Ц може да предизвика воспаление и долгорочно оштетување на црниот дроб. Истражувачите објавија дека глициризин демонстрира антимикробна активност против хепатитис Ц во примероците на клетките и може да ветува како иден третман за овој вирус.Лекарите во Јапонија користат инекции форма на глициризин за лекување на луѓе кои имаат хроничен хепатитис Ц кој не реагира на други третмани. Резултатите од лабораториските студии во Јапонија сугерираат дека тоа може да биде корисно за ова.

Расипување на забите

Некои истражувања сугерираат дека може да помогне да се убијат бактериите во устата кои предизвикуваат расипување на забите. Неговата способност да го инхибира растот на оралните бактерии значи дека има потенцијал како иден третман на шуплината.

Воспалено грло

Многу луѓе мислат на сладунец како лек за болки во грлото. Една мала студија регрутирала луѓе на кои им била вметната цевка за дишење во душникот пред операцијата. По неговото отстранување, цевката за дишење може да предизвика постоперативно болно грло, познато како ПОСТ.Истражувачите покажаа дека гаргарањето раствор од сладунец 1-15 минути пред операцијата е исто толку ефикасно како и гаргара со кетамин во намалувањето на инциденцата и сериозноста на POST.

Друга слична студија покажа дека растворите со поголема концентрација на сладунец се поефикасни од помалку концентрираните раствори за подобрување.Дозата на сладунец зависи од состојбата што треба да се лекува. Сепак, луѓето никогаш не треба да консумираат прекумерни количини на сладунец во форма на храна или додаток.

Луѓето кои имаат висок крвен притисок или ниско ниво на калиум треба целосно да избегнуваат бонбони од сладунец и додатоци на глициризин.