Лимон

Лимон или Citrus limon. Цитрусовите плодови се одгледуваат во јужна Кина и Југоисточна Азија околу 4000 години. Лимоните можат да обезбедат важни здравствени придобивки како што се: здравје на срцето, здравје за варење, управување со тежината, превенција на анемија, превенција на камења во бубрезите.
Срце и крвни садови Слабеење Гастро

Лимон или Citrus limon. Не е многу јасно од каде потекнува лимонот. Цитрусовите плодови се одгледуваат во јужна Кина и Југоисточна Азија околу 4000 години (очигледно е пронајдена обетка во облик на лимон во долината на Инд која датира од 2500 п.н.е.). Помеѓу 400 и 600 п.н.е., лимонот (научното име на дрвото е Citrus lemon) бил воведен на Блискиот Исток, може да се најдат стари ориентални приказни каде се споменува ова овошје. Арапските трговци во Азија донесоа тогаш околу 100 година од нашата ера и 700 цитрусни овошја во Источна Африка и Блискиот Исток, по што тие засадија лимони во Сахара, Андалузија и Сицилија, носејќи го лимонот во Јужна Европа за време на нивната окупација на Шпанија (во Помпеја пронајден е мозаик на кој е прикажан лимон, но ботаничарите тврдат дека тој станал популарен прво во средниот век веројатно преку крстоносците).

Кристофер Колумбо го носел плодот потоа на новооткриениот континент, познат како Америка, каде што брзо се шири. Португалските трговци се вратија во Европа со нови сорти од Југоисточна Азија во 16 век. 2 века подоцна тогаш, агрумите биле дистрибуирани и познати низ целиот свет. Во 1890-тите лекарите откриле дека пиењето сок од агруми може да излечи скорбут, болест со недостаток на витамини. Понатамошните напори на научниците резултираа со сознание дека овој сок има позитивни ефекти поради неговата висока содржина на витамин Ц. Понатаму, постојат и други супстанции како што се витамин А, витамин Б и некои други минерали корисни за човечкото тело. Луѓето користеле лимони за ароматизирање на храна и пијалоци, белење на отпечатоци на памук, производство на парфеми, како и лекови. Дури и пред тоа биле користени лимони, на пример, дамите од дворот на Луј XIV ги зацрвенувале усните со лимони или за да изразат богатство. Сите овие нови откритија за позитивните ефекти на лимонот го направија ова овошје популарно. Денес, околу 25% од светското производство на лимон се одгледува во Соединетите Држави, најмногу во јужна и централна Калифорнија (најраниот рекорд за лимон во Америка е од 1493 година на Хаити кога пристигнал Колумбо).

Лимонот не е најлесното растение. Чувствителен е на студени услови, ужива доволно топлина, но помалку од другите цитрусни растенија. Потребна е доволно вода, но не се наоѓа во региони со премногу дожд. Претпочита почва која е богата со песочна кирпич, што му дава на плодот прекрасна нијанса. Идеални услови (12° до 38°C, 200-300 m надморска височина) се наоѓаат во суптропските области на јужна Калифорнија и медитеранскиот регион. Штом некој ќе најде услови во кои дрвото се чувствува удобно, расте и цвета. Самиот лимон е тесно поврзан со лиметата и цитронот, кои се дел од истото семејство на растенија наречени Rut-acea, и кои сите се таканаречени плодови со брадавици. Растението достигнува височина од 4,5 m и дава миризливи лимони и бели цветови во текот на целата година. Возрасно растение може да добие 80 години и да дава од 200 до 600 плодови годишно.

Дрвото има коризни овалести долгнавести лисја со остри врвови. Во почетокот на март или април се појавуваат бели цути со 5 прста со мирис. Овошјето, бобинки или бобинки, има кружен овален облик кој се состои од различни слоеви. Епикарпот (надворешната обвивка) е богат со клетки кои содржат масла и ароматични алкохоли. Мезокарпот (средната обвивка) е сува, бела пенаста [илустрацијата не е видлива во овој извадок] супстанција. Во јадрото на лимонот се наоѓа ендокарп (овошното месо) кое е поделено на 6 до 12 дела кои го содржат сокот и семките. Жетвата се врши три пати годишно и тоа најчесто рачно, а не машински за да не се оштети плодот со уништување на клетките во надворешната обвивка, што би предизвикало зарумени и лоша текстура.

Од сите лимони кои се одгледуваат во САД, 80% потекнуваат од Калифорнија. Во 19 век, Флорида беше главниот американски производител на лимон додека студениот бран од 1894/1895 година не ја уништи локалната индустрија за лимон. Исто така, се чини дека (барем денес) лимонот не ја сака влажноста на Флорида. Генерално, лимоните растат добро долж крајбрежните области без дождови. Така може да се спомене на пример Сицилија, која произведува 90% од сите лимони што се консумираат во Италија. Лимоните се одгледуваат и во Јужна Франција и Шпанија, Израел и Грција, како и во Индија.

Витамините се органски материи од кои на нашето тело му се потребни само многу мали количини. Вообичаено, витамините се добиваат од храната и пијалоците, особено овошјето и зеленчукот, бидејќи човекот не може да произведе сопствен витамин Ц. Тој е важен дел од здравата исхрана, а просечниот возрасен човек треба да внесува најмалку 10-12 грама. Витамин Ц на ден. Лимоните содржат околу 50 mg чист витамин Ц во само 100 g лимон. Во сите овошја и зеленчуци, нивниот главен извор на витамини има во кората. Често содржи многу поголема концентрација на витамини од сокот, месото или пулпата. Честопати Витамините се оштетуваат за време на процесот на подготовка, сечкањето, готвењето и варењето се методи кои ги ослободуваат витамините од клетките или ги уништуваат. Всушност, аскорбинската киселина (бела, кристална супстанција) во растението или овошјето доаѓа во контакт со ензимите и овој процес со сечење или готвење ја уништува аскорбинската киселина. Аскорбинската киселина е многу растворлива во вода, загубите за време на процесот на готвење може да се избегнат со намалување на употребата на вода или со оставање лушпи на овошјето и зеленчукот. Но, генерално, содржината на Витамин во нашата храна е доволно висока во здравата исхрана за дневното снабдување. Уникатниот вкус на лимонот го прави популарна состојка во пијалоци, десерти и оброци. Речиси сите делови од лимонот може да се користат при готвење и чистење.

Здравствени придобивки

Витамините, влакната и растителните соединенија во лимонот можат да обезбедат суштински здравствени придобивки. Пулпата, кората и сокот се богати со витамини кои го стимулираат имунитетот и го намалуваат ризикот од болести. Растворливите диетални влакна во лимонот помагаат во здравото варење.

Лимоните можат да обезбедат и други важни здравствени придобивки како што се:

Здравје на срцето

Лимоните содржат околу 31 грам витамин Ц, што е речиси двојно повеќе од потребната количина на витамин Ц во вашата дневна исхрана. Заедно со зајакнувањето на имунитетот, овој наплив на витамин Ц може да го намали ризикот од мозочен удар и срцеви заболувања со редовно консумирање. Лимонот содржи и високо ниво на диетални влакна, кои можат да ги намалат факторите на ризик за срцеви заболувања со намалување на LDL или лошиот холестерол. Вишокот на холестерол може да доведе до атеросклероза, стврднување на артериите во срцето.

Здравје за варење

Лимонот содржи големи количини на диетални влакна. Влакната, особено растворливите влакна, можат да помогнат во намалување на запек и разни други гастроинтестинални проблеми и непријатност.

Управување со тежината

Пектинските влакна кои се наоѓаат во лимонот се прошируваат откако ќе се внесат, правејќи да се чувствувате сити порано и подолго. Водата со лимон често се рекламира како ефикасно средство за слабеење и управување со тежината. Истражувачите користеле глувци за оваа студија, а ефектите врз луѓето не биле тестирани. Исто така, важно е да се забележи дека пиењето вода може да ве држи сити и да ви помогне да избегнете грицки исто ефикасно како лимонот.

Превенција на анемија

Иако лимонот не содржи екстремно високи нивоа на железо, може да му помогне на вашето тело да апсорбира повеќе железо од растителна храна во вашата исхрана. Одржувањето соодветно ниво на железо помага да се спречи анемија, која е помал од просечниот број на црвени крвни зрнца, често како резултат на недостаток на железо.

Превенција на камења во бубрезите

Киселиот вкус на лимоните го добиваат од изобилството на лимонска киселина. Некои студии покажуваат дека лимонската киселина може да помогне да се спречи формирањето на камења во бубрезите.

Лимоните се одличен извор на:

Витамин Ц

Диетални влакна

Лимонска киселина

Железо