Перга

Перга или Perge преставува шчелин леб од кој се хранат пчелите. Тоа е значаен извор на антиоксиданс кој може да се користи за лекување на хепатитис, обезбедува холистичка грижа за срцето и крвниот систем, има антитуморно и антимикробно дејство.
Срце и крвни садови Имунитет Воспаление

Перга или Perge За секој што е нов во пчеларството, слушањето дека пчелите прават „леб“ може да предизвика некои забавни слики. Можете ли да замислите нешто поубаво од пчелите кои се шетаат околу малите лебови? Па, очигледно тоа не е точно како функционира. Но, едно нешто што „пчелиниот леб“ го има заедничко со човечкиот леб е неговата улога како основна храна која го одржува животот. Додека пчелите-хранителите талкаат надалеку собирајќи нектар, тие го собираат поленот главно случајно. Се лепи за нивните статички наполнети влакна додека тие напорно зујат од цвет до цвет. Поленот се меша со нектар и се турка по нивните тела во корпата за поленот (вдлабнатини на задните нозе) додека се чистат. Тоа се шарените мали пакувања на пчелните нозе. И покрај сета нивна напорна работа, пчелите-хранителите всушност не јадат полен бидејќи до таа возраст тие веќе не произведуваат ензими за да го сварат. Откако ќе се вратиме во кошницата, овој полен се прави во пчелен леб за да ги одржи младите, растечки пчели кои се иднината на колонијата.

Како го прават пчелите?

Повратниците го растовараат поленот директно во отворените ќелии лоцирани помеѓу потомството и складираниот мед. Потоа, средовечните пчели кои преработуваат полен ги користат своите глави за да го спакуваат цврсто на своето место, истиснувајќи го воздухот, како и додавајќи повеќе нектар, мед и секрет од жлезди. Другите фуражи потоа ставаат дополнителни товари на врвот.Откако ќелијата е околу три четвртини наполнета и добро спакувана, преработувачите на поленот потоа ја запечатуваат со слој мед, под кој ферментира во пчелен леб. И тука е она што пчелниот леб навистина го има заедничко со човечкиот леб, барем квасецот - ферментацијата!Се претпоставува дека процесот на ферментација го прави поленот на пчелата полесен за варење и похранлив, слично како што прави ферментацијата на киселото тесто со разградување на глутенот. Но, истражувањата покажаа дека тоа можеби не е така. Тоа е всушност повеќе како лакто-ферментирана храна (мислам кисели краставички, кисела зелка), техника за зачувување на храна што ја користат луѓето со милениуми. И како и таа храна, таа има пробиотски придобивки за стомакот на пчелите.Бидејќи се славни производители, медоносните пчелни колонии повремено можат да произведат и дополнителен пчелен леб. Всушност, премногу пчелен леб очигледно може да го попречи движењето помеѓу супер и кутијата за потомство.

Тоа е значаен извор на антиоксиданс

Антиоксидансите во основа се она што ви е потребно за да го одржите вашето здравје во неговата врвна состојба. Без него, вашиот имунолошки систем слабее и на крајот ќе бидете склони кон болести. Добрата вест е дека пчелниот леб е особено познат како богат извор на антиоксиданс.Својства на медот дополнети со пчелен леб и прополис потврдува дека пчелниот леб има најголемо влијание кога станува збор за антиоксидантните својства.

Може да се користи за лекување на хепатитис

Хепатитисот е многу заразна инфекција на црниот дроб и воспаление предизвикано од самите вируси на хепатитис. Го инфицира црниот дроб предизвикувајќи симптоми слични на грип и се предизвикани од автоимуни, вируси, контаминирана храна или вода. Постојат три типа на хепатитис; хепатитис А, хепатитис Б, како и хепатитис Ц.Хепатитисот може да биде или акутен (привремен) или хроничен (долгорочен) доколку надминува 6 месеци од времетраењето на болеста. Оваа многу заразна болест предизвикува смрт на 1 од 500 пациенти годишно и може да се спречи со вакцинација.

Обезбедува холистичка грижа за срцето и крвниот систем

Исто како и придобивките од медот за срцеви заболувања, пчелниот леб може да обезбеди здрава грижа за срцето и крвниот систем со одржување на здрава циркулација на крвта и спречување на болести како хипертензија и анемија. Хипертензијата е синоним за висок крвен притисок додека анемијата е состојба кога на крвта и недостасуваат доволно наслаги на црвени крвни зрнца.Во меѓувреме, анемијата може да се лекува и со помош на пчелен леб, земајќи го заедно со мед во сооднос 1:1, три пати на ден во текот на еден месец. Со текот на траењето на лекот, апетитот се зголемува, а исто така и енергијата и тежината. Нивоата на хемоглобинот и еритроцитите исто така се наклонети, а исто така вообичаените анемични симптоми како што се замор, главоболки и вртоглавица се значително намалени.

Има антитуморно дејство

Антитуморално значи дека има потенцијал да го ограничи растот и развојот на туморите.

Антимикробно дејство

Антимикробните средства се агенси кои ги уништуваат микроорганизмите или го запираат нивниот раст. Антимикробните особини на пчелниот леб во голема мера зависат од формирањето на водород пероксид и цветниот извор на самиот мед. Два мулти-цветни типа мед, кои се полифлоралниот летен мед и полифлоралниот пролетен мед, го блокираат растот на S. epidermidis и бактериите S. aureus.

ПОВРЗАНИ ПРОИЗВОДИ