Шумски мед

Шумскиот мед Honeydew Honey или Forest Honey го произведуваат пчелите од дабови шуми. Помага во намалување на ризикот од срцеви заболувања, го зајакнува имунолошкиот систем, се бори против инфекции, лекува кашлица, варење, несоница и респираторни заболувања, го намалува ризикот од развој на болести.
Срце и крвни садови Кожа Коса Воспаление

Шумскиот мед Honeydew Honey или Forest Honey го произведуваат пчелите од дабови шуми. Всушност, тоа се смета за медлика, бидејќи не се прави со нектарот на цвеќето, туку од зашеќерените раствори што пчелите ги собираат од лисјата на дрвјата.Поради оваа причина, пчелите продолжуваат да прават мед кога повеќето цветови процветале, односно до крајот на август или почетокот на есента. Шумскиот мед се карактеризира со повеќе антиоксидантни својства и придобивки од другите медови. Затоа, неговата конзумација се препорачува на луѓе со недостаток на железо или други минерали, проблеми со белите дробови, па дури и бронхитис.Нејзиното консумирање е индицирано за зајакнување на организмот против болести како што се анемија, стрес или физички и ментални напори. Ова главно се должи на фактот што медлината има многу витамини и минерали, како што се калиум и магнезиум.Од друга страна, во светот на спортот, овој производ е широко консумиран, бидејќи обезбедува големи дози енергија на спортистите. Шумскиот мед е одлично дополнување на исхраната на спортистите.

Придобивките од  шумскиот мед

Помага во намалување на ризикот од срцеви заболувања .Зајакнување на вашиот имунолошки систем. Лекување на респираторни заболувања. Спречување на киселински рефлукс.Борба против инфекции. Разубавување на кожата и косата. Лекувањето на кашлица, варење, несоница и респираторни заболувања.Го  намалува ризикот од развој на болести. Шумскиот мед го произведуваат пчелите од дабови, дабови и плута дабови шуми. Всушност, тоа се смета за медлика, медлика или медлика, бидејќи не се прави со нектарот на цвеќето, туку од зашеќерените раствори што пчелите ги собираат од лисјата на дрвјата. Поради оваа причина, пчелите продолжуваат да прават мед кога повеќето цветови процветале, односно до крајот на август или почетокот на есента.

Карактеристики на шумскиот мед

Општо земено, медот има темна килибарна боја, иако во зависност од сортата на медлика, неговата боја може да се промени. Исто така, неговиот вкус е силен, малку сладок и со солени ноти; така што е помалку сладок од другите сорти на мед. Од друга страна, во однос на аромата на шумскиот мед, тој се карактеризира со цветен, сладост и многу интензивен. За разлика од другите видови мед, Шумскиот мед е полски мед и не може да се добие во добар дел од годината. Се собира  шумски мед само во периодот од октомври до декември и истиот повторно се пласира на пазарот до следната сезона, па затоа е сезонски прехранбен производ. Во зависност од неговиот состав и начинот на кој се прави, својствата на шумскиот мед може да варираат. Сепак, вистината е дека овој мед има повеќекратни здравствени придобивки, поради што многу лекари сè почесто го препишуваат неговото консумирање.

Шумскиот мед се карактеризира со повеќе антиоксидантни својства и придобивки од другите медови. Затоа, неговата конзумација се препорачува на луѓе со недостаток на железо или други минерали, проблеми со белите дробови, па дури и бронхитис. Нејзиното консумирање е индицирано за зајакнување на организмот против болести како што се анемија, стрес или физички и ментални напори. Ова главно се должи на фактот што медлината има многу витамини и минерали, како што се калиум и магнезиум. Од друга страна, во светот на спортот, овој производ е широко консумиран, бидејќи обезбедува големи дози енергија на спортистите. Шумскиот мед е одлично дополнување на исхраната на спортистите.

Помага при 

  • Помага во намалување на ризикот од срцеви заболувања .
  • Зајакнување на вашиот имунолошки систем
  • Лекување на респираторни заболувања
  • Спречување на киселински рефлукс
  • Борба против инфекции
  • Разубавување на кожата и косата
  • Лекувањето на кашлица, варење, несоница и респираторни заболувања
  • Го  намалува ризикот од развој на болести.

Исцелување исеченици и рани

Дивиот шумски мед е добар лековит лек поради неговите извонредни антибактериски квалитети. Може брзо да помогне во заздравувањето на абразии, рани, чиреви и други рани. Делува и како антисептик, спречувајќи го растот на опасните микроорганизми, па дури и штити од алергии.

Заштита од болести

Бидејќи дивиот шумски мед содржи големо количество антиоксиданси и хранливи материи, тој е исклучително ефикасен во отстранувањето на сите радикали од нашето тело. Ова го подобрува имунолошкиот систем и помага да се избегнат критичните болести како што се срцевите заболувања. Дивиот шумски мед често се смета дека е подобар за луѓето со дијабетес, бидејќи не го зголемува нивото на шеќер во крвта толку многу како рафинираниот шеќер и може да помогне во намалување на воспалението, нивоата на триглицериди и ЛДЛ холестеролот. Иако медот може да биде маргинално подобар за оние со дијабетес отколку рафинираниот шеќер, една статија на Healthline сугерира, „тој сепак треба да се користи со внимание“.

Полн со нутритиви

Постојат различни хранливи материи како натриум, калиум, јаглени хидрати, протеини и железо во органскиот див шумски мед. Многу спортисти консумираат мед како висок извор на јаглехидрати (гликоза, фруктоза и моносахариди) за моментален наплив на енергија. Човекот се чувствува силно и енергично со редовно консумирање на мед од диви шуми подолго време. Фитонутриенти се супстанции присутни во растенијата кои ги зачувуваат од инсекти и ултравиолетови сончеви зраци. Антиоксидантната и антибактериската сила на дивиот шумски мед се резултат на фитонутриентите присутни во него. Исто така, се верува дека тие се извор на имунолошкиот поттик и обезбедуваат заштита од рак.

Помага во лекување на кожни заболувања

Директната употреба на суров див шумски мед на лицето ги намалува мозолчињата, црните дамки и мртвите клетки на кожата поради неговите антибактериски и антигабични ефекти. Дивиот шумски мед функционира како средство за имунизација и помага во ублажување на заболувањата на кожата.

Контрола на тежината

Дивиот шумски мед е одлична замена за шеќер, особено ако се обидувате да ја одржите вашата тежина. Гликемискиот индекс (ГИ) помага да се одреди колку брзо може да се зголеми гликозата во крвта, а ГИ на дивиот шумски мед е далеку под шеќерот, во опсег од 54 до 59, додека ГИ на другите форми на шеќер е дури 105.

Третман на инфекции на кашлица и грло за деца

Дивиот шумски мед е научно докажано дека лекува кашлица и болки во грлото. Во бројни студии е докажано дека е особено корисно за смирување и намалување на кашлицата кај децата. Според медицинските вести денес, користењето мед е подобра опција за деца постари од една година, бидејќи многу третмани за кашлица без рецепт (OTC) не се здрави за малите деца.

Шумскиот мед е одлична алтернатива на шеќерот и затоа може да влезе во вашите топли чаши и сокови за појадок. Мал совет - обидете се и не наполнете го вашиот пијалок со многу мед. Кажете дали вообичаено користите лажица шеќер, лепете ја истата количина со мед. Ова ќе помогне да се истакне природниот вкус на она што го имате. Малку мед во супи направени со морков, тиква или слатка тиква, компир; оние со малку сладок вкус можат да имаат рајски вкус со малку мед во него.

Дали сте некој што го пече вашиот редовен леб и колачи? Па, внесете го светот на шумскиот мед во вашата рерна! Медот додава посебен, но благ вкус на брзопечениот леб без квасец, колачи, колачиња итн., кој може да биде прекрасно лесен за подготовка и апсолутно хит и кај децата. Обидете се да направите путер од мед дома - само изматете четири дела путер на собна температура со еден дел мед. Измешајте и спојте со помали серии ако сакате да бидете малку внимателни. Користете го ова како натопување за колачиња, бисквити или слатки чипс. Може да се прелие и на овошје како банана, јаболко, авокадо или во сад полн со суво овошје. Медот може да се користи и на тост, палачинки и леб од сите сорти и да се конзумира.

Бидејќи медот ја задржува својата лепливост и текстура дури и по нанесувањето на топлина, може да се користи за правење гранола, шипки со мешавини или житни шипки! Само фрлете ги заедно овесот/интегралните житарки, сувото овошје и семките или кои било здрави парчиња што ги имате во кујната, грубо сомелете ги сите и додадете мед во него. Сега избалансирајте го вкусот на сите состојки додадени на сладоста на медот за совршена закуска. Ултра топла шолја зелен чај, цимет, морско оревче, каранфилче и една или две лажици чист шумски мед можат да го избркаат вашиот замор, да се справи со почетокот на грипот! Медот со топла вода и малку лимон може да ви помогне да го подобрите вашиот метаболизам, медот во млекото може да ве смири во длабок сон. Можете само да ги истражувате можностите со оваа течна магија.

Некои „лепливи совети“ што можеби ќе сакате да ги запомните 

• Подмачкајте ја лажицата/контејнерот што го користите за мерење додека го вадите медот од теглата. На овој начин лесно се симнува.

• Брзо исечете ги и обликувајте ги домашните меки закуски за да останат меки и разџвакани.

• Медот секогаш мешајте го во топли течности за лесно да се раствори.