Авокадо

Авокадо или  Persea americana потекнува од Мексико, го намалува холестеролот, го подобрува здравјето на срцето, има придобивки кај видот, може да ги намали симптомите на артритис, помага кај заздравување на раните.
Срце и крвни садови Коски и зглобови Кожа Холестерол

Авокадо или  Persea americana Се верува дека зборот „авокадо“ потекнува од нахуатлскиот збор ahuacatl, што значи „тестис“ и очигледно го опишува обликот на овошјето. Веројатно се однесува и на фактот дека се верува дека авокадото е афродизијак.

Откриено од Мезоамериканците

Авокадото долго време е дел од мексиканската исхрана. Археолозите пронајдоа докази за консумирање авокадо од пред речиси 10.000 години во централно Мексико. Тогаш, луѓето едноставно собирале и јаделе диви авокадо. Истражувачите веруваат дека луѓето почнале да одгледуваат авокадо пред околу 5.000 години. Мезоамериканските племиња како Инките, Олмеците и Маите одгледувале припитомени дрвја од авокадо.

Авокадото и шпанското освојување

Во 16 век, шпанските истражувачи станале првите Европејци кои јаделе авокадо. Мартин Фернандез де Енцисо (околу 1470 – 1528) бил првиот Европеец кој ги опишал авокадото кога ги спомнал во книгата што ја напишал во 1519 година. До времето на шпанското освојување, авокадото се проширило од Мексико преку Централна Америка во делови од Јужна Америка. Шпанците на крајот донесоа авокадо во Европа и ги продаваа во други земји, вклучително и Англија.

Бавното ширење на авокадото

Во 1653 година, шпанскиот падре, Бернабе Кобо, бил првиот Европеец кој ги опишал трите главни типа авокадо: Гватемала, Мексиканско и Западно Индиско. Различни луѓе, вклучително и Џорџ Вашингтон, опишаа дека наоѓале и јаделе авокадо во Западна Индија. Вашингтон го посети Барбадос во 1751 година и подоцна напиша дека „крушите од аговаго“ се популарна храна.Сер Ханс Слоун, ирски натуралист, се верува дека го измислил зборот „авокадо“ во 1696 година, кога го спомнал растението во каталог на растенија од Јамајка. Тој го нарече и „круша од алигатор“.Хенри Перин, хортикулист, првпат засадил авокадо на Флорида во 1833 година. Сепак, тие станале комерцијална култура до почетокот на 20 век. Додека тие беа прилично популарни во Калифорнија, Флорида и Хаваи каде што се одгледуваа, луѓето во другите држави избегнуваа авокадо. Тие не почнаа да добиваат широка популарност до 1950-тите, кога луѓето почнаа да ги ставаат во салати.

Протеини

Половина авокадо обезбедува околу 2 грама протеини. Иако не е храна богата со протеини, сепак може да ви помогне да го исполните посакуваниот внес на протеини.

Витамини и минерали

Ако консумирате неколку парчиња авокадо, тоа нема да обезбеди значителни витамини или минерали бидејќи количината што ја јадете е многу мала. Но, целото авокадо е добар извор на витамини К, Е и Ц.2. Авокадото содржи и фолати, рибофлавин, ниацин и пантотенска киселина. Минералите во авокадото вклучуваат магнезиум, калиум, бакар, манган и магнезиум.

Јаглехидрати

Повеќето од јаглехидратите во авокадото доаѓаат од влакна. Целото авокадо обезбедува околу 17 грама јаглени хидрати и 13,4 грама влакна.2 Во авокадото има многу малку шеќер (помалку од еден грам), а остатокот од јаглехидратите во овошјето доаѓа од скроб.Се проценува дека гликемискиот индекс за авокадото е околу нула, што го прави нискогликемиска храна.За разлика од повеќето други овошја, тоа е богато со здрави масти и често се користи за производство на масло од авокадо. Иако не е толку познато како маслиновото масло, ова масло е исто толку вкусно.Маслото од авокадо има и бројни здравствени придобивки, во голема мера поврзани со неговата содржина на антиоксиданси и здрави масти.

Богата со олеинска киселина

Маслото од авокадо е природно масло исцедено од пулпата на авокадото. Речиси 70% од маслото од авокадо се состои од олеинска киселина која е здрава за срцето, мононезаситена омега-9 масна киселина.Оваа масна киселина е исто така главната компонента на маслиновото масло и се верува дека е делумно одговорна за нејзините здравствени придобивки. Дополнително, околу 12% од маслото од авокадо се заситени масти, а околу 13% се полинезаситени масти.Маслото од авокадо има висок сооднос на омега-6 и омега-3 (13:1), и обично сакаме околу 3:1 или 2:1 за подобро здравје. Но, ова не треба да загрижува, бидејќи вкупната количина на омега-6 е релативно мала.Повеќето истражувања сугерираат дека исхраната богата со незаситени масти е корисна за здравјето и може да го намали ризикот од хронични состојби како што се срцеви заболувања и деменција.

Го намалува холестеролот и го подобрува здравјето на срцето

Маслото од авокадо е богато со незаситени масни киселини, кои се поврзани со подобро здравје на срцето.

Високо со лутеин, антиоксиданс кој има придобивки за очите

Авокадото и неговото масло се релативно добри извори на лутеин, каротеноид и антиоксиданс кој природно се наоѓа во вашите очи.Богата со лутеин и друг каротеноид наречен зеаксантин е од суштинско значење за здравјето на очите и може да го намали ризикот од катаракта и макуларна дегенерација, кои се вообичаени очни болести поврзани со возраста.Бидејќи вашето тело не произведува лутеин самостојно, мора да го добивате од вашата исхрана. За среќа, додавањето масло од авокадо и авокадо во вашата исхрана е одличен и лесен начин за поддршка на здравјето на вашите очи.

Ја подобрува апсорпцијата на важни хранливи материи

Некои хранливи материи треба да се комбинираат со масти за да му се овозможи на вашето тело да ги апсорбира, како што се витамините А, Д, Е и К растворливи во масти .Особено, каротеноидите како што се бета-каротен, ликопен, лутеин и зеаксантин слабо се апсорбираат без маснотии. За жал, многу овошја и зеленчуци богати со каротеноиди, како што се лубеницата и доматите, имаат малку маснотии.

Може да ги намали симптомите на артритис

Артритисот е многу честа болест која вклучува болно воспаление на зглобовите. Иако постојат многу видови на артритис, најчестиот тип е остеоартритис, кој е поврзан со распаѓањето на 'рскавицата во зглобовите. Особено е корисен за луѓе кои имаат остеоартритис на колкот и коленото.

Ја подобрува кожата и го подобрува заздравувањето на раните

Маслото од авокадо е богато со масни киселини и хранливи материи кои можат да имаат корист за вашата кожа. Тоа е добар извор на витамини А и Е, кои се поврзани со здравјето на мембраните на кожата .Придобивки има од користењето на масло од авокадо во третманот на псоријаза и заздравувањето на раните.

Богата со антиоксиданси

Исхраната богата со антиоксиданси помага во борбата против слободните радикали, кои се нестабилни соединенија кои можат да ги оштетат клетките со текот на времето. Кога ќе се појави нерамнотежа, ова може да доведе до оксидативен стрес и може да придонесе за состојби како што се срцеви заболувања, дијабетес тип 2 и рак. Со донирање електрон на слободните радикали, антиоксидансите можат да ги неутрализираат, спречувајќи ги да предизвикаат штета.За среќа, маслото од авокадо содржи голем број на антиоксиданси кои имаат корист за вашето здравје, како што се каротеноиди, токофероли (форми на витамин Е) и разни растителни стероли.