Црн Бибер

Црн Бибер или Piper nigrum познат како „Кралот на зачините“, воедно е најважниот зачин кој се тргува на меѓународно ниво. Црниот бибер помага во превенцијата од рак, го стимулира варењето, ја ублажува кашлицата и настинката, помага при губење на тежина, делува како антиоксиданс.
Слабеење Гастро Кожа

Црн Бибер или Piper nigrum познат како „Кралот на зачините“, воедно е најважниот зачин кој се тргува на меѓународно ниво. Piper nigrum (црн пипер) е цветно растение кое припаѓа на семејството Piperaceae. Се одгледува како овошје, се суши и се користи како зачин. Расте во јужните делови на Индија и другите тропски региони. Биберот преставува една од најраните стоки со кои се тргувало меѓу Ориентот и Европа. Во средниот век, со зрна бибер често се наплатувала киријата, миразот и данокот. Во средниот век, биберот бил најпосакувана валута, ценета од богатите. Историјата на средновековна Европа дава дополнителни докази за влијанието на пиперката во трговската заедница. Трговците со пиперки имаа дури и свои народни имиња, т.е. „Пеперер“ во Англија, „Пфеферсаке“ во Германија и „Поиврие“ во Франција. Градовите Александрија, Џенова и Венеција воделе брза трговија со бибер во средниот век. Всушност, тие го должат својот просперитет на оваа непроценлива стока.

Откривањето на Васко де Гама за поморскиот пат до зачините на брегот Малабар во 1498 година било поттикнато од неговата опсесија со зачините, особено со биберот. Подвигот на Гама имало два резултати. Прво, тоа и дало на Португалија сигурен монопол над трговијата со зачини. Второ, ги уништило економиите на Александрија, Џенова и Венеција, кои беа изградени на просперитетот што им го донела пиперката. Во следните два века, Лисабон била најбогатото европско пристаниште бидејќи станала клучен трговски центар за бибер и други ориентални зачини.Во 1595 година, Хоутман од Холандија успешно патувал до Индонезија. Ова било почеток на крајот на португалскиот монопол над трговијата со зачини. До 1605 година, Холанѓаните ги избркаа Португалците од Молука. Холандија постепено воспоставила цврста контрола над центрите за производство на пиперка во близина на Лампонг во Суматра и Бантен во Јава. 

Холандската контрола врз производството и продажбата на зачини била значително ослабена до 1650 година кога одгледувањето пиперка се прошири на Малајскиот архипелаг. Холанѓаните не можеа да направат ништо за тоа бидејќи оваа област била надвор од нивната сфера на влијание. Во текот на 19 век, Лондон се појавил како најважен центар за зачини во светот. Дотогаш, зголеменото производство ги намалиле цените на пиперките, што го направи прифатливо дури и за луѓето на улица. Биберот повеќе не останала ексклузивна стока на богатите и славните.

Кога богатството на холандската источноиндиска компанија беше намалено, САД стапија на сцената. Во 1797 година, Џонатан Карнес од Масачусетс запловил во водите на Њујорк со суматранска пиперка во вредност од 100.000 американски долари. Американските градови Салем и Бостон наскоро станале главни центри за зачини. Патем, смелите ѓаволски команданти на трговските бродови од 18 век биле предвесници на сегашната американска трговска морнарица.

Денес, трговијата со бибер го опфаќа целиот свет, а најголеми потрошувачи се Западна Европа, САД, Јапонија и Кореја. Главните земји за производство на бибер се Виетнам, Индија, Индонезија, Бразил, Малезија, Кина и Шри Ланка.Црниот пипер се добива со сушење на зрелите зелени бобинки. Широко се користи во прехранбената индустрија, во преработки од месо и во кондиторски производи. Црниот бибер најмногу се користи во три форми – прав, масло и олеоресин. Повеќето земји увезуваат цели бобинки од пиперка и ги претвораат во прав. Преработувачите на храна кои се свесни за квалитет претпочитаат цел црн пипер бидејќи маслото од бибер, олеоресин и вкусот на оригиналниот зачин се задржани во нив.

Црн бибер може да се зема за артритис, астма, вознемирен стомак, бронхитис, бактериска инфекција која предизвикува дијареа (колера), колики, депресија, дијареа, гасови, главоболка, сексуален нагон, менструални болки, затнат нос, инфекција на синусите, вртоглавица, обезбојување на кожата (витилиго), губење на тежината и рак. Се  користи црн пипер на кожата за мали сипаници, нервни болки, чешање на кожата предизвикани од грини (шуга) и за лекување на болка.

Спречување на рак

Пиперинот во црниот бибер може да се припише за превенција од рак и станува двојно посилен кога се комбинира со куркума. Зачинот има и витамин Ц, витамин А, флавоноиди, каротини и други антиоксиданси кои помагаат да се отстранат штетните слободни радикали и да се заштити телото од рак и болести. Најдобар начин да јадете бибер за да ги искористите максималните придобивки е да јадете свежо мелен пипер, а не да го готвите заедно со храната.

Стимулира варењето

Повторно, пиперинот во црниот пипер го олеснува варењето и го стимулира желудникот, кој потоа лачи повеќе хлороводородна киселина која помага во варењето на протеините во храната. Така, малку бибер во храната всушност ќе ви помогне да ја сварите побрзо.

Ублажува настинка и кашлица

Црниот пипер е антибактериски по природа, па затоа помага во лекување на настинка и кашлица. Една лажичка мед со свежо мелена пиперка го прави трикот. Помага и за ублажување на конгестија на градниот кош, често предизвикана поради загадување, грип или вирусна инфекција. Можете да го додадете во топла вода и масло од еукалиптус и да земете пареа. А со оглед на тоа дека црниот пипер е богат со витамин Ц, делува и како добар антибиотик.

Овозможува губење на тежината

Можеби не сакате да верувате во ова, но црниот бибер е брилијантен кога станува збор за екстракција на хранливи материи од храната. А најоддалечениот слој содржи фитонутриенти, кои помагаат да се разградат масните клетки, а исто така го зголемуваат метаболизмот. Ако јадете свеж бибер и почнете да се потите, тоа е биберот што му помага на вашето тело да се ослободи од вишокот вода и токсини. Но, треба да ја контролирате потрошувачката - доволно е малку со храната (еден оброк).

Ја подобрува кожата

Дали знаевте дека мелениот бибер е еден од најдобрите пилинг што ни ги пружила природата? Сепак, не користете го директно; додадете малку мед, урда или свеж крем. Овозможува и циркулација на крвта и на кожата и дава повеќе кислород. Ако го додадете во вашата храна, се грижи и за неоправданите брчки на кожата. Познато е дека црниот бибер помага во лекувањето на витилиго, состојба кога кожата ја губи пигментацијата и создава бели дамки.

Се справува со депресијата

Се вели дека пиперинот во црниот бибер помага да се справите со депресијата. Го стимулира мозокот и му помага да функционира правилно со тоа што го прави поактивен.

Делува како антиоксиданс

Антиоксидансите се соединенија кои се борат против оштетувањето на клетките предизвикани од нестабилни молекули наречени слободни радикали. Слободните радикали се формираат како резултат на лоша исхрана, изложување на сонце, пушење, загадувачи и многу повеќе. Екстрактите од црн бибер се способни да се спротивстават на над 93% од оштетувањето од слободните радикали што научниците го стимулирале во препаратот за маснотии. Заедно со пиперин, црниот бибер содржи и други антиинфламаторни соединенија - вклучувајќи ги есенцијалните масла лимонен и бета-кариофилен - кои можат да заштитат од воспаление, оштетување на клетките и болести.