Глукоманан (Конјац)

Глукомананот Amorphophallus konjac,кој потекнува од коренот на Конјац, преставува форма на корисни растворливи влакна кои можат да го подобрат здравјето на цревата, шеќерот во крвта, липидите и други здравствени состојби. Гликоманнанот ја апсорбира водата, ни помага подолго време да се чуствуваме сити, помага при губење на маснотиите, ги намалува акните на кожата.
Слабеење Гастро Кожа Слабеење Гастро Кожа Слабеење Гастро Кожа Слабеење Гастро Кожа

Глукомананот Amorphophallus konjac,кој потекнува од коренот на Конјац, преставува форма на корисни растворливи влакна кои можат да го подобрат здравјето на цревата, шеќерот во крвта, липидите и други здравствени состојби. Исто така, може да ви помогне да изгубите маснотии и да останете витки со подобрување на хормоните за ситост и апетит. За да изгубите маснотии, треба да јадете помалку. Доволно едноставно. Но, тешко е да се добие доволно влакна кога јадете помалку храна. Несоодветните влакна често значат повеќе глад. Повеќе глад значи дека сакате да јадете повеќе.

Што да се прави?

Глукоманан, растворливо влакно од коренот на конјац, може да биде еден додаток кој ги задоволува двете овие потреби - адекватни влакна плус поголема ситост. Може да има и многу други здравствени придобивки.

Што се растворливи влакна?

Растворливите влакна се форма на таканаречени „комплексни“ јаглени хидрати (што значи дека нивната покомплексна молекуларна структура е потешка за нашите тела да се разградат) кои се растворливи во вода. Во течност, растворливите влакна формираат вискозни гелови. На пример, овошниот пектин се користи за згуснување на џемови и желеа, додека ксантанската гума се користи како емулгатор што ја прави храната покремаста.

Растворливите влакна се исто така одлична храна за бактериите (која растворливите влакна се нарекуваат пребиотик). Нашите гастроинтестинални бактерии со нетрпение ферментираат растворливи влакна, создавајќи нуспроизводи како што се вредни хранливи материи или не толку посакувани гасови.

Растворливите влакна се наоѓаат во храна како што се:

  • грав и мешунки
  • житарки како овес, 'рж и јачмен
  • некои овошја како сливи/сливи, јаболка, круши, бобинки и банани
  • некои зеленчуци, како што е семејството на кромид; семејството brassica; и артишок од Ерусалим (корен зеленчук/клубени често се богати со растворливи влакна)
  • некои семиња, како што се чиа и псилиум

Од коренот на конјац до глукоманан

Како и многу клубени, коренот на растението конјац (Amorphophallus konjac) е богат со растворливи влакна. Ова растворливо влакно се користи за производство на додатоци на глукоманнан. Коњац се појавува и во источноазиската кујна, често како тестенини од ширатаки или гел што се сече и се служи со сос за натопување. Генерално е ценет поради неговата желатинска текстура наместо вкус, и го зема вкусот на се што е сварено, маринирано или потопено. Од конјац, производителите можат да произведуваат брашно или прав, заедно со „храна“ како тестенини, гелови, па дури и бонбони (иако тие не се препорачуваат за консумирање).

Што прави глукоманан?

Иако глукомананот долго време се користи во Кина, Јапонија и Југоисточна Азија како извор на храна и како традиционален лек, западните истражувачи се интересираат за здравствените придобивки од околу 1980-тите.

Апсорбира вода

Брашното или прав од глукоманнан/коњац се многу впивачки и може да вшмука огромни количества течност. Во една статија за глукоманан, T-Nation вклучи видео кое покажува колку малку ГМ се шири кога се додава вода.

Ни помага да се чувствуваме посити, подолго

Бидејќи може да собере толку многу вода и да формира гел, ГМ ни помага да се чувствуваме позадоволни со оброците. Ова значи дека можеме да јадеме помалку, но да се чувствуваме позадоволни подолго време. Јадењето помалку значи губење на маснотии. Студиите за додавање ГМ на диети со ограничени калории постојано откриваат дека ГМ групите губат повеќе маснотии од групите без влакна. Овој ефект на чувство на ситост не е нужно очигледен - полни црева не секогаш оставаат чувство на задоволство. Како што знаат многумина кои се на диета, стомакот што е едноставно растегнат (на пр. поради тоа што е полн со вода) не мора да резултира со недостаток на желба да се јаде повеќе. „Механичката“ полнота не секогаш значи „вистинско“ задоволство.

Сепак, една студија на луѓе со дијабетес тип 2 покажа дека клучните сигнали за глад (како грелин) се намалуваат по земањето оброк со ГМ во него. ГМ се чини дека ги сопира сензорите во цревата/мозокот за да им каже дека помалку храна е позадоволувачка.

Подобра толеранција на јаглени хидрати и липиден профил

Заедно со неговите ефекти врз физичката исполнетост, ГМ може да го подобри ситоста и губењето маснотии преку подобрување на нашиот шеќер во крвта и липидниот профил. Ги подобрува напорите на оние кои држат диета за слабеење, заедно со други позитивни несакани ефекти како што се подобрени липиди во крвта, толеранција на јаглени хидрати и ситост. Да се ​​биде подобро способен да се справи со скробните јаглехидрати значи подобра чувствителност на инсулин, што значи подобра контрола на апетитот и помалку промени или желби за шеќер во крвта. Еден од најраните наоди со ГМ покажа понизок серумски холестерол и ЛДЛ. И во споредба со еден од најпопуларните суплементи со растворливи влакна, псилиум, ГМ се чини дека има подобри вкупни резултати на липидите во крвта.

ГИ здравје

Здравјето на цревата е показател за целокупната благосостојба. Ова вклучува добра гастрична подвижност (нештата што се движи низ цевките) и здрава бактериска флора. (Навистина, цревната дисбиоза, или прекумерен раст/нерамнотежа на погрешни видови бактерии, е поврзана со дебелината.) Диетата со ниски јаглехидрати го знае кошмарот што е добро движење на дебелото црево, додека телото се прилагодува на помал внес на житарки и други извори на влакна. Подносливото движење на дебелото црево додека јадете помалку храна може да биде предизвик. Многу луѓе кои држат диета пробуваат лушпа од псилиум или трици како решение за запек. Но, заедно со изборот на цела храна со повисоко растителни влакна, подобро е да се оди на патот на растворливи влакна со ГМ. Покрај редовното празнење на дебелото црево, покажува и  значително зголемување на корисни бифидобактерии, лактобацили и вкупни бактерии - пријателските цревни бактерии што ги сакаме. ГМ додатокот, исто така, промовираше ферментација на колонот, како што е прикажано во намалената фекална pH вредност. тоа е добра работа.

Акни

Пробиотската храна (како кисела зелка, кимчи, мисо итн.) заедно со ГМ се покажа дека ги намалува акните. (Само информации: Јадете го, не размачкајте го на лицето.)

Рак

Придобивките од ГМ за гастроинтестиналната флора може да помогнат во намалувањето на преканцерозните фактори на ризик за рак на дебелото црево.

Хипертироидната жлезда

ГМ може да помогне при симптоми на хипертироидна жлезда.