Јаболка

Malus domestica Јаболката се вкусно и сочно овошје кое ја гаси жедта и ја задоволува потребата од слатко, а истовремено го промовира целокупното здравје на екстензивен начин, помага за одржување свеж здив, помага кај лекување рак на простатата, корисен е за Алцхајмерова болест, ја подобрува меморијата, ги сперчува васкуларните заболувања, го јакне имунитетот, лек е за дебелината, астмата и дијабетес.
Срце и крвни садови Слабеење Имунитет Простата Дијабет (проблеми со шеќерот) Мозок и помнење Срце и крвни садови Слабеење Имунитет Простата Дијабет (проблеми со шеќерот) Мозок и помнење Срце и крвни садови Слабеење Имунитет Простата Дијабет (проблеми со шеќерот) Мозок и помнење Срце и крвни садови Слабеење Имунитет Простата Дијабет (проблеми со шеќерот) Мозок и помнење

Malus domestica попозната како јаболкница е листопадно дрво кое припаѓа на семејството рози Rosaceae кое е надалеку познато по слаткото овошје. Ова семејство вклучува и круши, праски, цреши, сливи, кајсии, бадеми и малини. Се одгледува низ целиот свет. Растението потекнува од Централна Азија и се одгледува во Европа и Азија илјадници години. Познати се околу 7500 сорти на јаболка што резултира со различни карактеристики. Се нарекува и  култивирано јаболко, овоштарско јаболко и трпезно јаболко. Јаболката се познати и како нутриционистичко овошје број еден бидејќи се поврзани со подобро здравје и превенција од разни болести. Витамините кои се наоѓаат во јаболката помагаат во одржување на црвените крвни зрнца и нервниот систем. Овошјето е без маснотии, холестерол и натриум и содржи мала количина на калории. Различни витамини и минерали како што се фолати, калиум, ниацин и витамин Ц, Б, К и Е се присутни во ова овошје. Покрај тоа, како нутриционистичка моќ, ги спречува шансите за развој на Паркинсонова и Алцхајмерова болест.

Овошјето содржи лимонска, јаболкова, килибарна и млечна киселина, пектини, деривати на кофеинска киселина, витамини и минерали. Јаболката имаат висока содржина на флавоноиди, антиоксиданси и диетални влакна. Полифенолите како што се катехините, флавонолите, хлорогената киселина, антоцијаните и флоридизинот се истакнати хранливи материи во ова овошје. Како одличен извор на влакна, тој вклучува и нерастворливи и растворливи пектини. Јаболкницата била најраното дрво што се одгледувало и неговите плодови се користат повеќе од илјадници години. Џуџести јаболка ги пронашол Александар Велики во 328 година пред нашата ера во Казахстан. Оние што ги вратил биле предок на џуџестите корени. Во Азија и Европа, зимските јаболка се береа во доцна есен и се чуваа веднаш над нулата, кои се користеа како витална храна.

Јаболкото е листопадно дрво кое се одгледува од 6 до 15 стапки (1,8-4,6 m) високо. Дрвото има лушпеста и кафеава кора со дијаметар на стеблото од 24 инчи. Фабриката претпочита добро исцедени глинести почви. Листовите се наредени наизменично, со овална форма, темно зелена боја со назабени рабови и малку завеса долна страна. Цветовите обично се гледаат во времето на пролетта. Цветовите се околу 3-4 см и обично се бели во боја со розова нијанса. Јаболкото се одгледува до 2,75 до 3,25 инчи (7,0-8,3 cm) во дијаметар од страна на комерцијалните одгледувачи поради претпочитањето на пазарот. За производство на сокови се користат јаболка под 2,25 инчи (5,7 см). Цветовите се јавуваат во пролет. Пупките се произведуваат на спарси. Цветовите се од околу 1,2 до 1,6 инчи (3-4 см) и обично имаат пет бели ливчиња со розова нијанса. Цветот се состои од ким со 4 до 6 цветови. Цветот има централен цвет наречен крал цут кој прво се отвора и се развива во големо овошје. Цветовите се опрашуваат со инсекти или пчели.

Овошјето созрева на есен или на крајот на летото. Овошјето е топчеста шипка со дијаметар од околу 1-4 cm. Плодот се состои од пет карпели кои се наредени како ѕвезда, а секоја содржи по едно до две семиња.  Месото е бледо жолтеникаво до бело. Зрелите јаболка имаат црвена, розова, зелена и жолта кора, иако може да се најдат и три или двобојни сорти. Кожата на јаболкото е покриена со заштитен слој од епикутикуларен восок. Јаболката даваат умерено слатка, киселост и освежителен вкус. Обликот, големината и киселоста зависи од сортата.

Здравствени придобивки од јаболката

Јаболката се вкусно и сочно овошје кое ја гаси жедта и ја задоволува потребата од слатко, а истовремено го промовира целокупното здравје на екстензивен начин. Овие слатки плодови припаѓаат на семејството Rosaceae. Се верува дека се одгледува илјадници години во Европа и Азија.  Повеќе од 7500 сорти на јаболка се достапни во различни бои како жолта, црвена и зелена. Јаболката имаат тенка кора со сочно и густо внатрешно месо кое омекнува кога ќе созреат. Семињата се наоѓаат во внатрешното јадро кое е штетно за здравјето. Хранливи материи кои се наоѓаат во кожата и месото се одличен извор на танини и антоцијани. Компонентите кои се наоѓаат во јаболката се одговорни за здравствените придобивки што ги обезбедува. Јаболкото дава минерали, витамини, органски соединенија и хранливи материи. Витамин К, витамин Ц, рибофлавин и витамин Б6 се витални хранливи елементи. Во прилог на тоа содржи минерали како бакар, калиум, магнезиум и манган. Тој е исполнет со фитонутриенти и флавоноиди како што се епикатехин, кверцетин, флорицин и други полифенолни соединенија.

Освежува здив

Студијата покажа дека консумирањето јаболка помага да се намали лошиот здив.. Внесувајте сирово јаболко кое помага да се намали испарливата концентрација во здивот за 50%. Сокот од јаболко не ги намалува испарливите нивоа толку ефикасни како џвакањето сирово јаболко. Лошиот здив дезодорира преку два механизми. Прво, ензимите кои се наоѓаат во сировата храна ги елиминираат мирисите и друго; фенолните соединенија во сировата или варената храна ги уништуваат испарливите материи. Суровата храна е поефикасна бидејќи содржи и фенолни соединенија и ензими.

Лекување на рак на простата

Истражувањата ги одредуваат природните соединенија кои се наоѓаат во храната како што се лушпите од јаболка, куркумата и црвеното грозје, кои би можеле да го спречат растот на ракот на простата кој најчесто ги погодува мажите. Комбинацијата на хранливи материи дава подобар ефект од постоечките лекови за рак на простата. Лушпите од јаболка, куркумата и зелениот чај имаат потенцијални терапии и хемикалии кои можат да ги намалат шансите за воспаление во телото и рак. Луѓето со автоимуни болести, хронични инфекции и дебелина се повеќе склони кон рак поради оштетување на нормалните клетки. Активните состојки во комбинација со  кукурмин, светло жолто растително соединение кое се наоѓа во куркумата; урсолна киселина, восочна природна хемикалија која се наоѓа во кората на јаболкото и рузмаринот и ресвератролот, природно соединение кое е вообичаено во бобинките и црвеното грозје. Овие хранливи материи поседуваат антиканцерогени својства. Комбинирајте урсолна киселина со ресвератрол или кукурмин за да спречите проголтување на клетките на ракот.

Корисно за Алцхајмерова болест

Јаболкото има изобилство на антиоксиданси кои помагаат во спречување на оксидативниот стрес кој е процес на оштетување на ткивото поврзан со невродегенеративни нарушувања и Алцхајмерова болест. Диететската интервенција со зголемување на внесот на храна богата со антиоксиданси помага да се намали ризикот од развој на Алцхајмерова и други болести. Свежите јаболка имаат висока содржина на кверцетин кој е антиоксиданс во споредба со другите овошја, како и зеленчукот кој ефикасно се спротивставува на Алцхајмеровата болест. Конзумирањето на едно јаболко дневно може да биде корисно. Кверцетинот е стабилен за време на готвењето, но свежите јаболка имаат подобри нивоа на кверцетин од обработените или варените производи од јаболка бидејќи соединението се наоѓа во кожата на јаболката отколку во месото. Покрај тоа, црвените јаболка имаат висока содржина на антиоксиданси од жолтите или зелените.

Алцхајмеровата болест е хронична форма на деменција која предизвикува сериозно губење на меморијата, како и смрт. Тоа се должи на прекумерното производство на бета амилоид кој се акумулира во мозокот. Луѓето со оваа болест имаат висока содржина на бета-амилоид од нормалниот мозок. Протеинот произведува слободни радикали кои предизвикуваат кумулативно оштетување на клетката на мозокот. Црвеното вино, боровинките, темното чоколадо и црвеното грозје се други намирници кои се богати со антиоксиданси.

Подобрете ја меморијата

Јаболкото помага во функциите на мозокот. Истражувањето спроведено на животни утврди дека сокот извлечен од јаболка го зголемува производството на есенцијалниот невротрансмитер ацетилхолин во мозокот што резултира со промовирање на меморијата. Ацетилхолинот е хемикалија која се ослободува од нервните клетки кои пренесуваат пораки до други нервни клетки што е од суштинско значење за добро здравје. Сокот од јаболко кога им се даваше на глувците, резултираше со зголемување на производството на ацетилхолин во нивните мозоци. Истражувачите заклучија дека глувците кои биле хранети со сок од јаболко имале подобри перформанси на тестовите со лавиринт. Наодите направени од тековната студија покажаа дека внесот на храна богата со антиоксиданси, како што се сок од јаболко и јаболка, помага да се намалат проблемите поврзани со губење на меморијата.

Спречете ги васкуларните заболувања

Едно јаболко на ден помага во спречување на васкуларни проблеми како што се мозочни удари и срцеви удари. Спроведеното истражување покажа помал ризик од васкуларни заболувања. Малата промена во исхраната и зголемувањето на употребата на статини може значително да ја намалат васкуларната смртност. Истражувањата исто така додаваат тежина на повиците за зголемување на употребата на лекови за спречување на кардиоваскуларни проблеми и имаат за цел да го подобрат нутритивниот квалитет на диетите. Малите промени во исхраната, поздравиот живот и лековите можат да обезбедат огромна разлика во превенцијата од мозочен удар и срцеви заболувања. Се препорачува промена на начинот на живот за спречување на срцеви заболувања. Испитувањето сугерира дека статините можат да ги намалат шансите за васкуларни настани, скриените шанси на лицето за кардиоваскуларни заболувања.

Зајакнете го имунитетот

Растворливите влакна присутни во јаболката, овесот и јаткастите плодови помагаат да се намали воспалението поврзано со болести поврзани со дебелината и го промовира имунолошкиот систем. Ја менува личноста на имуните клетки од лути, проинфламаторни клетки во заздравувачки и антиинфламаторни клетки кои помагаат во побрзо закрепнување од инфекција. Тоа е затоа што растворливите влакна го зголемуваат производството на интерлеукин-4 кој е антиинфламаторен протеин. Масното ткиво има антиинфламаторни компоненти кои ги штитат дебелите луѓе од понатамошно воспаление како што се мозочен удар и срцев удар. Сите масти не се сметаат за лоши. Лососот, маслиновото масло, сардините, туната, пастрмката се богати со омега-6 и -3 масни киселини. Исхраната со висока содржина на масти и растворливи влакна ги намалува негативните ефекти од диетата како што се високите триглицериди и високата гликоза во крвта. Исто така, ги одложува шансите за дијабетес. Растворливите влакна поседуваат антиинфламаторни својства и го зајакнуваат имунолошкиот систем.

Сите влакна не се создадени еднакви. Јачмен, овесни трици, семиња, јаткасти плодови, агруми, леќа, јагоди, јаболка и моркови се добри извори на растворливи влакна. Целото жито и производите од целата пченица, зелениот, лиснат зеленчук, пченични трици се состојат од нерастворливи влакна кои обезбедуваат масовност и го помагаат движењето на храната во дигестивниот систем, но не го подобруваат имунолошкиот систем.

Третирајте проблеми со бубрезите

Здравата исхрана наполнета со јаткасти плодови, зеленчук, овошје, цели зрна и млечни производи со малку маснотии помага во спречување на камења во бубрезите. Треба да го ограничиме внесот на црвено и преработено месо, сол и засладени пијалоци. Камењата во бубрезите се поврзани со високи стапки на хипертензија, зголемување на телесната тежина, дијабетес и други срцеви заболувања. Го намалува ризикот од добивање камења во бубрезите

Лек за дебелина

Јаболката се одличен извор на несварливи соединенија кои се разликуваат по сорти. Студијата ќе им помогне на потрошувачите да ги знаат сортите на јаболка кои помагаат да се намали дебелината. Зелените јаболка се корисни за раст на пријателски бактерии во дебелото црево поради големата количина на несварливи соединенија како што се полифенолите и диеталните влакна и ниската содржина на јаглехидрати. Исто така, може да спречи некои нарушувања поврзани со дебелината и хроничното воспаление што резултира со дијабетес. Повторно ја воспоставува рамнотежата на здравите бактерии во дебелото црево и ги стабилизира метаболичките процеси кои влијаат на воспаление и чувство на ситост или чувство на задоволство.

Лек за дијабетес

Пациентите со дијабетес мора да имаат контрола на шеќерот во крвта. Полифенолите кои се наоѓаат во јаболката се поврзани со намалувањето на внесувањето на јаглени хидрати од телото што го намалува флуктуацијата на нивото на шеќер во крвта што се јавува во крвотокот, што е витален фактор за нормализирање на дијабетесот. Полифенолите ја намалуваат апсорпцијата на гликоза во дигестивниот тракт. Го стимулира ослободувањето на инсулин од панкреасот, кој е од суштинско значење за одржување на нивото на шеќер во крвта. Го елиминира шеќерот од крвотокот бидејќи полифенолите ги стимулираат инсулинските рецептори на клетките и ја помагаат функцијата на органите и метаболизмот. Оние жени кои консумираат едно јаболко дневно имаат 28% помала веројатност да бидат склони кон дијабетес тип 2 во споредба со оние кои не консумираат. Поради растворливите влакна, јаболката го затапува шеќерот во крвта.

Астма

Респираторниот систем е ранлив на воспаление и разни респираторни проблеми кои се поврзани со воспаление на клетките и мембраните во системот. Астмата како сериозни проблеми може да биде фатална во тешки случаи. Ова овошје има антиинфламаторно дејство затоа се користи како природен третман. Јаболката содржи сложени механизми за лекување на овие здравствени состојби поради присуството на можни хранливи материи кои се одговорни за здравствените придобивки.

Традиционални употреби

  • Овошјето се користи како лаксатив и адстрингентно.
  • Користете ја инфузијата за лекување на ремитентни, интермитентни и жолчни трески.
  • Овошјето помага во процесот на варење и помага да се регулира движењето на дебелото црево.
  • Сокот од јаболко помага да се намали киселоста во желудникот.
  • Јадете едно јаболко дневно за да ги намалите шансите за кожни болести.
  • Користете јаболков оцет за да спречите формирање на камења во бубрезите.
  • Тоа е корисно за дебелина, несоница, бронхијална астма и анемија.
  • Нанесете пулпа од јаболко на лицето за да ги излечите акните.
  • За да го намалите напрегањето на очите, ставете пулпа од јаболко на очните капаци околу 15 до 20 минути.
  • Користете ја пастата подготвена од листови од јаболко за да го излечите првутот, да го поттикнете растот на косата и да спречите опаѓање на косата.
  • Исто така, ги намалува шансите за расипување на забите.
  • Овошјето се користи за контрола на запек и дијареа.
  • Го омекнува преминот и собирањето на камења во жолчката.
  • Кората на јаболкото содржи хемикалија позната како урсолна киселина која игра улога во градењето на мускулите, како и во метаболизмот.

ПОВРЗАНИ ПРОИЗВОДИ