Кокос

Кокосот Cocos nucifera е разноврсно овошје. Не само што е составен дел на кујните од целиот свет, туку содржи и вода која се консумира поради неговите лековити својства. Кокосот го подобрува нивото на холестерол, може да ги намали инфекциите, може да го намали ризиокот од деменција, го намалува оштетувањето на клетките.
Слабеење Мозок и помнење Холестерол Воспаление Слабеење Мозок и помнење Холестерол Воспаление

Кокосот Cocos nucifera е разноврсно овошје. Не само што е составен дел на кујните од целиот свет, туку содржи и вода која се консумира поради неговите лековити својства.Кокосовата палма е голема и висока палма која покажува висина од приближно 30 m. Има шилести листови, секој расте до големина од околу 6 m, со гранки долги приближно 90 cm. Кокосот има полигамомонодни цвеќиња, каде што и машките и женските цветови кои цветаат во истото соцветие. На дланката се прикажува и вкрстено опрашување и самоопрашување. Овошјето може да се јаде, а водата во обвивката на јадрото е слатка.Ботанички познат како Cocos nucifera, тој е член на семејството Arecaceae или палми. Всушност, тоа е единствениот член на родот Cocos. Успева во тропските региони и е главна трговска компонента поради различните украсни, кулинарски и некулинарски употреби. Интересно е што секој дел од него се користи за некоја или друга употреба.

По потекло од тропските предели, се чини дека го нашла својот пат низ континентите. Овошјето, бидејќи е лесно и пловно, се вели дека веројатно го нашло својот пат низ целиот свет, со помош на морските струи. Може да се најде дури до Норвешка на север, каде што луѓето со векови се грижат семето да никне под правилни, „создадени“ услови. Се верува дека името „кокос“ на ова дрво му било доделено од шпански и португалски истражувачи. Името е изведено од иберискиот „Ел Коко“, кој се однесувал на митско влакнесто чудовиште. Јадрото и влакната околу плодот веројатно ја создале оваа врска. 

Јаглехидрати

Едно парче свежо, незасладено кокосово месо има само 6,8 јаглехидрати, од кои повеќето се нерастворливи влакна - несварлива форма на јаглехидрати во исхраната. Нерастворливите влакна обезбедуваат масовност на столицата и можат да помогнат во спречување на запек и развој на хемороиди.Во кокосот има мала количина природно природен шеќер, само 2,8 грама по порција. Гликемиското оптоварување на една порција свежо кокосово месо се проценува на околу 6.

Масти

Во една порција кокосово месо има 15 грама масти. Најголем дел од мастите (13,4 g) се заситени масти. Има и мала количина на мононезаситени масти (0,64 g) и помала количина на полинезаситени масти (0,16 g).Заситените масти се поврзани со хиперхолестеролемија (висок холестерол), атеросклероза (стврднување на артериите) и срцеви заболувања. Заситените  масни киселини со среден ланец (MCFA) во кокосот се здрави бидејќи тие се апсорбираат различно и се во корелација со различни здравствени придобивки, како што се подобро когнитивно функционирање и поповолен липиден профил.Некои сметаат дека MCFA се поздрави од масните киселини со долг ланец (кои се наоѓаат во месото и млечните извори). Без разлика, маснотиите во кокосот обезбедуваат 9 калории по грам, исто како и сите масти. Затоа е паметно да се консумира умерено.

Протеини

Кокосовото месо не е богат извор на протеини, но обезбедува околу 1,5 грама по парче.

Витамини и минерали

Една порција кокосово месо обезбедува 34% од дневната вредност за манган, минерал кој му помага на вашето тело да одржува здрав мозок, нервен систем и имунолошка функција.Исто така, ќе имате корист од други минерали, вклучувајќи бакар (10%), селен (6%), железо (6%) и мали количини на фосфор, калиум, магнезиум и цинк. Кокосот не е значаен извор на витамини, но има мали количини на фолна киселина, витамин Ц и тиамин.

Здравствени придобивки

Кокосовите ореви се здобија со популарност поради нивните својства за борба против болести. Кокосовото месо не е толку широко проучено како кокосовото масло, кое се добива од кокосово месо.Може да добиете одредени придобивки од кокосово масло кога консумирате кокосово месо. 

Го подобрува нивото на холестерол

Некои научници за кокосовото масло веруваат дека тоа е многу подобро за вашето здравје отколку да консумирате други форми на заситени масти. Кокосовото масло често се промовира поради неговите корисни ефекти врз нивото на холестерол.Маснотиите во кокосот првенствено доаѓаат од лауринската киселина, масна киселина со среден ланец. Овој тип на маснотии побрзо се разградува и не се акумулира во крвотокот колку масните киселини со долг синџир што се наоѓаат во месото и млечните производи.Заситените масни киселини со среден ланец директно се апсорбираат од цревата и се испраќаат директно во црниот дроб за брзо да се користат за производство на енергија. Тие не помагаат во биосинтезата и транспортот на холестеролот.Поради оваа причина, некои веруваат дека кокосот може да го намали „лошиот“ ЛДЛ холестерол. Но, истражувањата покажаа дека кокосовото масло може да го зголеми вашиот ЛДЛ холестерол. Една студија покажа дека кокосовото масло го зголемува LDL холестеролот помалку од путерот.Постојат потенцијално позитивни докази во врска со нивото на кокосово масло и HDL. ХДЛ холестеролот се смета за „добар“ холестерол. Некои студии покажаа дека консумирањето кокосово масло може да ги зголеми нивоата на HDL. Истражувачите сугерираат дека зголемувањето на HDL може да се должи на високите нивоа на лауринска киселина и миристичка киселина во кокосот.

Може да ги намали инфекциите

Масните киселини во кокосот содржат моќни антиоксиданси кои помагаат во зајакнувањето на имунолошката функција и намалувањето на системското воспаление во телото. Авторите на студијата забележуваат дека овие антиоксиданси може да помогнат во заштитата на телото од инфекции.

Може да промовира губење на тежината

Потрошувачката на триглицериди со среден ланец (MCTs), како оние што се наоѓаат во кокосовото масло, со триглицериди со долг ланец (LCTs) помагаат за губење на тежината.

Може да го намали ризикот од деменција

Некои истражувања ги истражуваа заштитните ефекти на кокосовото масло и MCFA на мозокот. Постојат прелиминарни докази дека кокосовото масло, MCFA и нивните деривати може да влијаат на факторите на ризик поврзани со Алцхајмерова болест.

Го намалува оштетувањето на клетките

Кокосовото и кокосовото масло обезбедуваат антиоксиданси. Овие антиоксиданси може да помогнат во намалувањето на оксидативниот стрес и да го намалат ризикот од метаболички болести и болести поврзани со стареење со елиминирање на слободните радикали кои предизвикуваат оштетување на клетките.