Комбуха

Комбуха,  Medusomyces gisevii е газиран слатко-кисел пијалок направен од црн чај. Се користи за подобрување на варењето и дијабетесот, зајакнување на имунолошкиот систем, намалување на крвниот притисок и детоксикација.
Детокс Имунитет Гастро Црн дроб Дијабет (проблеми со шеќерот) Воспаление Ревматизам

Комбуха,  Medusomyces gisevii е газиран слатко-кисел пијалок направен од црн чај. Многу луѓе велат дека помага во олеснување или спречување на различни здравствени проблеми, од опаѓање на косата до рак и СИДА. Комбухата постои скоро 2.000 години. Најпрво билa приготвенa во Кина, а потоа се проширилa во Јапонија и Русија. Комбухата стекнува популарност во Европа на почетокот на 20 век. 

Основните состојки на комбухата се квасецот, шеќерот и црниот чај. Смесата се остава на страна една недела или повеќе. За тоа време во пијалокот се формираат бактерии и киселини, како и мала количина алкохол. Овој процес е познат како ферментација. Овие бактерии и киселини формираат филм на врвот на течноста наречена симбиотска колонија на бактерии и квасец. Бактериите од комбуха вклучуваат бактерии со млечна киселина, кои можат да делуваат како пробиотик. Комбухата содржи и здрава доза на витамини Б.

Научниците велат дека го помага вашето варење, го ослободува вашето тело од токсините и ја зголемува вашата енергија. Исто така, се вели дека го зајакнува вашиот имунолошки систем, ви помага да изгубите тежина, спречува висок крвен притисок и срцеви заболувања и спречува рак. Тврдењата за моќта на комбухата да го помага варењето потекнуваат од фактот дека ферментацијата создава пробиотици. Пробиотиците помагаат при дијареа и синдром на нервозно дебело црево, а може дури и да го зајакнат вашиот имунолошки систем.

Кога комбухата се прави од зелен чај, ги добивате и неговите придобивки. Ова вклучува биоактивни соединенија, како што се полифенолите, кои делуваат како антиоксиданти. Антиоксидансите ги штитат вашите клетки од оштетување. Зелениот чај исто така може да ви помогне да согорувате масти и да ве заштити од срцеви заболувања. Студиите покажуваат дека пијалокот, меѓу другото, го намалува холестеролот и нивото на шеќер во крвта.

Се користи за подобрување на варењето и дијабетесот, зајакнување на имунолошкиот систем, намалување на крвниот притисок и детоксикација. Научниците исто така тврдат дека комбухата помага за ревматизам, гихт, хемороиди, нервоза и функцијата на црниот дроб и се бори против ракот.