Мед

Мед или Honey слатка, вискозна течна храна со темно златна боја, произведена во медните вреќички на различни видови на пчели од нектарот на цвеќето. Медот содржи многу важни биоактивни растителни соединенија и антиоксиданси, може да помогне и во спречување на срцеви заболувања, се користи за заздравување на рани и изгореници, ја сузбива кашлицата, може да понуди придобивки во однос на обичниот шеќер.
Срце и крвни садови Имунитет Дијабет (проблеми со шеќерот) Кожа Срце и крвни садови Имунитет Дијабет (проблеми со шеќерот) Кожа

Мед или Honey слатка, вискозна течна храна со темно златна боја, произведена во медните вреќички на различни видови на пчели од нектарот на цвеќето. Вкусот и бојата ги одредуваат цветовите од кои се собира нектарот. Некои од комерцијално најпосакуваните медови се произведени од детелина од домашната пчела. Нектарот се зрее во мед со инверзија на поголемиот дел од неговиот сахароза шеќер во шеќерите левулоза (фруктоза) и декстроза (гликоза) и со отстранување на вишокот на влага. Медот се чува во кошницата или гнездото во саќе, двоен слој од еднообразни шестоаголни ќелии изградени од пчелин восок (секретирани од пчелите работници) и прополис (растителна смола што ја собираат работниците). Саќето се користи во зима како храна за ларвите и другите членови на колонијата. Најчесто го продаваат пчеларите како деликатес, или восокот може да се вади за различни намени.

Медот содржи околу 18 проценти вода, е растворлив во вода и може да гранулира помеѓу 50 и 65 °F (10 и 18 °C). Малку кисел, има благи антисептички својства и се користи за лекување на изгореници и лацерации. Една од најлесно асимилираните намирници, широко се користи во печива, бонбони, подготвено овошје, житарки и лекови. Од најраните денови кога луѓето имале нешто што би можело да се нарече цивилизација, медот е олицетворение на сладост, радост и раскош на природата. Слика од 8.000 години стара пештера во Валенсија, Шпанија, прикажува човечка фигура која бере мед од кошница додека пчелите ројат наоколу, додека остатоци од вистински мед се пронајдени во внатрешноста на глинените садови во грузиската гробница која датира од најмалку 2700 п.н.е. Древните египетски и блискоисточни култури дури го користеле за балсамирање на своите мртви, бидејќи само медот, меѓу несинтетичката храна, магично се чува засекогаш.

Значи, разбирливо, историјата на зборот датира наназад, до она што лингвистите го нарекуваат прото-индоевропски, или скратено PIE. Според широко распространетата теорија PIE, речиси сите европски јазици и јазиците што се зборуваат од Иран до Индија потекнуваат од еден извор, група луѓе кои веројатно живееле некаде помеѓу Црното Море и Каспиското Море. Оваа група на луѓе некако успешно се рашири низ цела Евроазија, а јазиците навидум различни како грчкиот, германскиот, латинскиот и хинди, сите еволуираа од тој мајчин јазик. Никој не знае точно како звучеше PIE, но лингвистите работеа наназад за да откријат каков вид јазик би резултирал со сличности меѓу толку разновидна група. Според нивната проценка, оригиналниот збор за „мед“ бил melit, што на грчкиот му го дал melis, на латинскиот mel, на санскритскиот „madu“, а нам, на крајот, зборови како „meliflus“ и „melisa“.

Медот бил речиси единствениот извор на шеќер достапен за древните цивилизации и бил ценет поради неговите лековити придобивки. Се користел за правење медовина, ферментиран пијалок и се мешал со вино и други алкохолни пијалоци. Во Египет се користел како материјал за балсамирање. Во Индија и другите азиски земји се користел за зачувување на овошје и правење колачи, слатки и друга храна. Медот е спомнат во Библијата и во Куранот. Се користи за лекување на следните широк спектар на болести, заболувања и повреди - без разлика дали се меша со други лекови и се консумира или се нанесува на кожата. Медот со векови е потпора во медицинските практики низ целиот свет. Практичарите на традиционалната ајурведска медицина, на пример, откриле дека медот е ефикасен во лекувањето на рани и разни нерамнотежи во телото.

Богата со антиоксиданси

Висококвалитетниот мед - кој е минимално обработен, незагреан и свеж - содржи многу важни биоактивни растителни соединенија и антиоксиданси, како што се флавоноиди и фенолни киселини. Потемните сорти имаат тенденција да нудат повеќе антиоксиданси од полесните сорти. Антиоксидансите помагаат да се неутрализираат реактивните видови кислород (ROS) во вашето тело, кои можат да се наталожат во клетките и да предизвикаат оштетување. Оваа штета може да придонесе за состојби како што се предвремено стареење, дијабетес тип 2 и срцеви заболувања. Како таков, многу од здравствените придобивки на медот се припишуваат на неговата антиоксидантна содржина

Подобро за нивото на шеќер во крвта отколку обичниот шеќер

Кога станува збор за управување со шеќерот во крвта, медот може да понуди некои мали придобивки во однос на обичниот шеќер. Иако медот го зголемува нивото на шеќер во крвта исто како и другите видови шеќер, антиоксидансите што ги содржи може да помогнат во заштитата од метаболички синдром и дијабетес тип 2. Може да го зголеми нивото на адипонектин, хормон кој го намалува воспалението и ја подобрува регулацијата на шеќерот во крвта. Дневниот внес на мед може да го подобри нивото на шеќер во крвта на гладно кај луѓето со дијабетес тип 2. Исто така, важно е да се знае дека одредени видови мед може да се разредат со обичен сируп.

Здравје на срцето

Медот може да помогне и во спречување на срцеви заболувања. Помага во намалување на крвниот притисок, подобрување на нивото на маснотии во крвта, регулирање на отчукувањата на срцето и спречување на смртта на здравите клетки - сите фактори кои можат да ја подобрат работата на срцето и здравјето. Тој помага да се заштити срцето од оксидативен стрес. Дополнително, суровиот мед обично содржи прополис, вид на смола што пчелите ја произведуваат од дрвја што произведуваат сокови и слични растенија. Прополисот може да го подобри нивото на холестерол и триглицериди.

Заздравување на изгореници и рани

Локалниот третман со мед се користи за заздравување на рани и изгореници уште од древниот Египет. Практиката е вообичаена и денес. Медот е исто така ефикасен третман за чиреви на стапалото поврзани со дијабетес, кои се сериозни компликации кои можат да доведат до ампутација. Лековитата моќ на медот доаѓа од неговите антибактериски и антиинфламаторни ефекти. Уште повеќе, може да помогне во лекувањето на други кожни заболувања, вклучително и лезии на псоријаза и херпес.

Сузбивање на кашлицата кај децата

Кашлицата е чест проблем кај децата со инфекции на горните дишни патишта. Овие инфекции можат да влијаат на спиењето и квалитетот на животот и на децата и на родителите. Се чини дека е поефикасен од дифенхидрамин за симптоми на кашлица. Исто така, помага да се намали времетраењето на кашлицата. Го подобрува квалитетот на сонот кај децата со кашлица, како и кај нивните родители. Понатаму, за разлика од некои лекови за кашлица, медот нема никакви несакани ефекти.