Пченка

Пченката Zea mays каква што ја знаеме денес не би постоела доколку не би биле луѓето кои ја одгледувале и развивале. Тоа е човечки изум, растение кое природно не постои во дивината. Може да преживее само ако е засадена и заштитена од луѓето. Пченката ги спречува хемороидите, го потикнува растот, го спречува ракот, го штити вашето срце, спречува анемија, помага при дијабетис.
Срце и крвни садови Слабеење Гастро Дијабет (проблеми со шеќерот) Мозок и помнење Кожа Срце и крвни садови Слабеење Гастро Дијабет (проблеми со шеќерот) Мозок и помнење Кожа Срце и крвни садови Слабеење Гастро Дијабет (проблеми со шеќерот) Мозок и помнење Кожа

Пченката Zea mays каква што ја знаеме денес не би постоела доколку не би биле луѓето кои ја одгледувале и развивале. Тоа е човечки изум, растение кое природно не постои во дивината. Може да преживее само ако е засадена и заштитена од луѓето. Научниците веруваат дека луѓето кои живееле во централно Мексико создале пченка пред најмалку 7000 години. Најпрво постоела дива трева наречена теосинте од која со тек на времето човекот ја создал денешната пченка. Теосинте изгледа многу поразлично од нашата денешна пченка. Јадрата се мали и не беа поставени блиску една до друга како зрната на излупеното класје од модерна пченка. Исто така познат како пченка Индијанците низ Северна и Јужна Америка, на крајот зависеше од оваа култура за голем дел од нивната храна.

Од Мексико пченката се шири на север во југозападниот дел на Соединетите држави и на југ по брегот до Перу. Пред околу 1000 години, додека Индијците мигрирале на север во источните шуми на денешна Северна Америка, тие донеле пченка со себе.Кога Европејците како Колумбо воспоставиле контакт со луѓето што живеат во Северна и Јужна Америка, пченката станала главен дел од исхраната на повеќето домородни луѓе. Кога Колумбо ја „откри“ Америка, ја откри и пченката. Но, до овој момент, луѓето што живееле во Европа не знаеле за пченка.Првиот Денот на благодарноста бил одржан во 1621 година. Додека слатки компири, сос од брусница и пита од тиква не биле на менито, индиската пченка сигурно би била.

Не дозволувајте слаткиот вкус да ве измами. Изборот на пченка и производи од пченка од цело зрно - наместо храна која има обработено бело брашно - може да доведе до подобро здравје на цревата и да ви помогне да ги намалите шансите за добивање болести како рак, срцеви заболувања и дијабетес тип 2.Влакната во пченката ви помагаат да останете сити подолго време помеѓу оброците. Исто така, ги храни здравите бактерии во вашиот дигестивен тракт, што може да помогне во заштитата од рак на дебелото црево.Пуканките, исто така, може да помогнат да се спречи дивертикулитис, состојба која предизвикува торбички во ѕидовите на дебелото црево. Во едно големо истражување, мажите кои јаделе повеќе пуканки имале помал ризик да добијат дивертикуларна болест.

Пченката е богата со витамин Ц, антиоксиданс кој помага да се заштитат вашите клетки од оштетување и да се заштитат од болести како рак и срцеви заболувања. Жолтата пченка е добар извор на каротеноидите лутеин и зеаксантин, кои се добри за здравјето на очите и помагаат да се спречи оштетувањето на леќите што доведува до катаракта. Пченката, исто така, има помали количини на витамини Б, Е и К, заедно со минерали како магнезиум и калиум.Кога станува збор за хранливи материи, бојата е важна. Растителни пигменти се местото каде што ќе најдете природни хемикалии наречени фитонутриенти, кои ги носат антиоксидантите. Затоа белата или жолтата пченка има помалку антиоксиданси од сината или виолетова пченка.

Ги спречува хемороидите

Пченката има 18,4% од дневната препорачана доза на влакна, што значи дека е добра за движењето на дебелото црево. Може да ви помогне со разни дигестивни проблеми како запек и хемороиди, а исто така може да ве заштити од добивање рак на дебелото црево. Влакната присутни во пченката се добри за движењето на дебелото црево бидејќи ја зголемуваат столицата и го олеснуваат нејзиното движење низ дигестивниот тракт. Како резултат на тоа, добро е и за дијареа и синдром на нервозно дебело црево.

Го поттикнува растот

Пченката има високи количини на состојки на витамин Б, тиамин и ниацин, што е добро за олеснување на растот. Тиаминот му помага на вашето тело да го подобри здравјето на нервите и когнитивните функции, додека ниацинот може да спречи низа проблеми како деменција и дерматитис. Пченката е позната и по тоа што има големи количини на фолна киселина и затоа е добра за бремени жени. Бидејќи пченката е богата со витамин Е, кој е природен извор на антиоксиданси, го штити телото од разни болести, помагајќи ви да растете без пречки од болести.

За зголемување на телесната тежина

Пченката содржи голема количина на калории и се користи за брзо зголемување на телесната тежина. Ова зрно пченка може да се користи во земјоделските народи бидејќи може да расте во речиси секаков вид услови.

Обезбедува минерали

Пченката е полна со сите есенцијални минерали кои му се потребни на вашето тело. Има големи количини на бакар, железо, цинк, фосфор, манган, магнезиум, па дури и селен, што не е многу лесно да се најде во друга храна. Фосфорот присутен во пченката помага во голем број функции на телото и може да се користи за регулирање на функцијата на бубрезите, поттикнување нормален раст на коските и одржување на здравјето на коските. Магнезиумот може да ви помогне да одржите здрав пулс, а исто така ја зголемува густината на коските.

Го спречува ракот

Пченката е позната и по тоа што спречува рак. Тој е добар извор на антиоксиданси. Антиоксидансите се исклучително важни бидејќи ги отстрануваат слободните радикали во вашиот систем. Натрупувањето на слободните радикали е она што често доведува до рак. Понатаму, пченката е исто така позната по способноста да предизвика апоптоза во клетките на ракот и да ги остави здравствените клетки непроменети. Пченката содржи и фитохемикалии, кои се исто така добар извор на антиоксиданси.

Го штити вашето срце

Пченкарното зрно содржи оптимална комбинација на масни киселини, поради што им овозможува на омега 3 масните киселини да се ослободат од лошиот холестерол и да ги заменат на местата за врзување. Како резултат на тоа, на крајот го намалувате ризикот од развој на кардиоваскуларни болести со огромна разлика. Пченката спречува затнувањето на вашите артерии, па дури и го контролира крвниот притисок како резултат. Пченката ги намалува шансите за добивање срцев и мозочен удар. Можете да ја готвите вашата храна во пченкарно масло за да ги добиете овие придобивки од пченката.

Спречува анемијата

Пченката е исклучително богата со железо. Железото му помага на вашето тело да формира нови крвни клетки, што е важно кога станува збор за спречување на анемија. Пченката исто така може да ви помогне да ги избегнете симптомите на анемија како што се исцрпеност, замор, слабост, вртоглавица и отежнато дишење.

Добра за очи и нега на кожата

Јадењето жолта пченка може да му обезбеди на вашето тело еден тон бета-каротин, што е она што произведува витамин А во вашето тело. Пченката е исклучително добра за вашиот вид и за вашата кожа воопшто. Бета-каротинот, исто така, има високи количини на антиоксиданси кои можат да спречат рак и срцеви заболувања. Бидејќи витаминот А може да биде токсичен ако се внесе во големи количини, најдобро е да го внесете витаминот А преку бета-каротените во вашето тело.

За пациенти со дијабетес

Дијабетесот е смртоносна болест која не се лекува, само се контролира. Ова е причината зошто да се внимава на вашата исхрана може да биде исклучително важно ако имате дијабетес. Пченката содржи здрава количина на фитохемикалии. Поради ова, можете да го регулирате инсулинот присутен во крвта. Ова може да ви помогне да го контролирате порастот и падот на шеќерот во вашето тело, а со тоа и да го контролирате вашиот дијабетес.

Козметичка употреба

Освен медицинските придобивки, пченката обезбедува и цела низа на козметички придобивки. Може да се применува локално за да се смират иритациите на кожата, осипите и кожните заболувања. Подобро е да се користи пченка за разлика од производите од пазарот бидејќи тие вообичаено содржат вазелин. Нафтениот желе може да ги блокира вашите пори и да ја спречи вашата кожа да дише. Ова може да направи вашата кожа да изгледа досадна и затнато.