Бадем

Бадемите Prunus dulcis се меѓу најпопуларните јаткасти плодови во светот. Бадемите даваат огромна количина на хранливи материи, тие се фантастичен  извор на антиоксиданси, се богати со витамин Е, помогнат при контрола на шеќерот во крвта, можат да го намалат нивото на холестерол, го намалува гладот, намалувајќи го вкупниот внес на калории.
Слабеење Дијабет (проблеми со шеќерот) Холестерол Слабеење Дијабет (проблеми со шеќерот) Холестерол

Бадемите Prunus dulcis се меѓу најпопуларните јаткасти плодови во светот. Тие се многу хранливи и богати со здрави масти, антиоксиданси, витамини и минерали.

Еве 9 здравствени придобивки од бадемите.

Бадемите даваат огромна количина на хранливи материи

Тие се јадливи семиња на Prunus dulcis, почесто наречени бадемово дрво.Потекнуваат од Блискиот Исток, но САД сега се најголемиот светски производител.На оние што можете да ги купите во продавниците обично им се отстранува лушпата, со што се открива јатката внатре. Тие се продаваат или сурови или печени.Се  користат и за производство на бадемово млеко, масло, путер, брашно или паста - исто така познат како марципан.

Тие исто така содржат пристојна количина на бакар, витамин Б2 (рибофлавин) и фосфор.Сето ова е од една мал грст, која обезбедува само 161 калории и 2,5 грама сварливи јаглехидрати.Бадемите се исто така богати со фитинска киселина, супстанца која врзува одредени минерали и ја спречува нивната апсорпција..Богати се со здрави мононезаситени масти, влакна, протеини и разни важни хранливи материи.

Фантастичен  извор на антиоксиданси

Антиоксидансите помагаат во заштитата од оксидативен стрес, кој може да ги оштети молекулите во вашите клетки и да придонесе за воспаление, стареење и болести како ракот.Моќните антиоксиданси се во голема мера концентрирани во кафениот слој на кожата).Поради оваа причина, бланшираните бадеми - оние со отстранета кожа - не се најдобриот избор од здравствена перспектива.Клиничкото испитување на 60 мажи пушачи покажа дека околу 84 грама бадеми дневно ги намалуваат биомаркерите на оксидативниот стрес за 23-34% во период од четири недели.Овие наоди ги поддржуваат оние од друга студија која покажа дека јадењето бадеми со главните оброци намалува некои маркери на оксидативно оштетување.

Бадемите се богати со витамин Е

Витаминот Е е фамилија на антиоксиданси растворливи во масти.Овие антиоксиданси имаат тенденција да се наталожат во клеточните мембрани во вашето тело, заштитувајќи ги вашите клетки од оксидативно оштетување.Бадемите се меѓу најдобрите светски извори на витамин Е, со само 30 грама што обезбедува 37% од RDI.Неколку студии го поврзаа повисокиот внес на витамин Е со пониски стапки на срцеви заболувања, рак и Алцхајмерова болест 

Бадемите можат да помогнат при контрола на шеќерот во крвта

Јаткастите плодови се ниски со јаглехидрати, но богати со здрави масти, протеини и влакна. Ова ги прави совршен избор за луѓето со дијабетес. Друг благодет на бадемите е нивната неверојатно висока количина на магнезиум. Магнезиумот е минерал вклучен во повеќе од 300 телесни процеси, вклучително и контрола на шеќерот во крвта.

Интересно е што 25-38% од луѓето со дијабетес тип 2 имаат недостаток на магнезиум. Магнезиумот значително го намалува нивото на шеќер во крвта и ја подобрува функцијата на инсулинот.Луѓето без дијабетес, исто така, забележуваат големи намалувања на отпорноста на инсулин кога се дополнува со магнезиум.Ова покажува дека храната со висока содржина на магнезиум, како што се бадемите, може да помогне во спречување на метаболички синдром и дијабетес тип 2, кои се големи здравствени проблеми.

Се богати со магнезиумот

Магнезиумот во бадемите може дополнително да помогне во намалувањето на крвниот притисок.Високиот крвен притисок е еден од водечките двигатели на срцеви напади, мозочни удари и откажување на бубрезите.Недостатокот на магнезиум е силно поврзан со високиот крвен притисок без оглед на тоа дали имате прекумерна тежина.Истражувањата покажуваат дека корекција на недостаток на магнезиум може да доведе до големи намалувања на крвниот притисок.

Бадемите можат да го намалат нивото на холестерол

Високите нивоа на LDL липопротеини во вашата крв - исто така познат како „лош“ холестерол - е добро познат фактор на ризик за срцеви заболувања.Исхрана може да има големи ефекти врз нивото на ЛДЛ. 

Бадемите ја спречуваат штетната оксидација на ЛДЛ холестеролот

Бадемите прават повеќе од само намалување на нивото на ЛДЛ во крвта.Тие исто така го штитат ЛДЛ од оксидација, што е клучен чекор во развојот на срцеви заболувања.Кожата од бадемот е богата со полифенолни антиоксиданси, кои ја спречуваат оксидацијата на холестеролот во епруветите и студиите врз животни.

Јадењето бадеми го намалува гладот, намалувајќи го вкупниот внес на калории

Тие  се  со ниски јаглехидрати и богати со протеини и влакна.Познато е дека и протеините и влакната го зголемуваат чувството на ситост. Ова може да ви помогне да јадете помалку калории.Бројни други студии ги поддржуваат ефектите на јаткастите плодови против гладот.