Црн Бозел

Бозелот Sambucus nigra е растение кое широко се користи во многу делови на светот, наречено дрво на животот. Црниот бозел помага кај настинка и грип, го зајакнува имунолошкиот систем, помага за здравје на срцето, го подобрува варењето, го намалува нивото на шеќер во крвта.
Срце и крвни садови Имунитет Гастро Дијабет (проблеми со шеќерот) Кожа Коса Воспаление

Бозелот Sambucus nigra е растение кое широко се користи во многу делови на светот, наречено дрво на животот. Расте на влажни места, најчесто на периферијата на шумите, пустошите, грмушките и реките. Црните плодови се богат извор на антиоксидантни соединенија, главно антоцијани. Тие се исто така одличен извор на витамини, минерали и јаглехидрати. Научните извештаи покажуваат дека плодовите на Sambucus nigra L. можат да се користат како функционална храна за превенција и третман на нарушувања поврзани со недостаток на одредени елементи во човечката исхрана. Покрај тоа, и плодовите и цвеќињата се извори на флавоноли (на пр., кемферол, кверцетин, изорамнетин и нивни деривати), проантоцијанидини и фенолни киселини (на пр., хлорогена, невро-хлорогена или крипто-хлорогена киселина). 

Во меѓувреме, црните плодови и цветови се користат како лековити компоненти наместо како состојки на храната. Сепак, тие почесто се користат во производството на разни видови ликери, џемови и сокови. Овошјето од црн бозел се користи во лечењето на псоријазата и сите промени на кожата, па нашле широка примена во козметиката и производството на природни креми. Доста често, тој е поврзан со антиинфламаторни, антибактериски, смирувачки едеми и воспалителни својства, затоа е составен дел на сирупите за болки во грлото и експекторантите во третманот на благо воспаление на горниот респираторен тракт.

Овошјето и цветовите на црниот бозел исто така имаат потенцијал да лекуваат респираторни проблеми како поленска треска и астма. Поради високата содржина на витамини и полифеноли, тие често се користат за заштита од зимски болести и зајакнување на имунитетот. Понатаму, сувото овошје и цветовите се користат како диуретик и дијафоретични лекови. Антоцијаните кои се наоѓаат во значителна количина во овошјето од црн бозел се природни бои квалификувани за групата флавоноиди. Добивањето на бојата овозможува создавање на многу нови технолошки производи, како и подобрување на постоечките. Ниската цена на производството, интензитетот на боење и безбедноста на неговата употреба ги охрабруваат производителите да го применат во прехранбената технологија.

Друга позитивна карактеристика што им се припишува на таквите бои е заштитата на прехранбените производи од расипување, бидејќи тие антагонистички влијаат на одредени габи, бактерии и вируси. Факторот што ја ограничува технолошката употреба на црниот бозел е присуството на токсично цијаногено глукозидно соединение - самбунигрин - во неговиот екстракт. Сепак, овој недостаток е лесно да се избегне со бланширање на овошјето пред главната обработка. Целта на истражувањето беше да се добие природна прехрамбена боја со високи антиоксидантни својства врз основа на мешавина од црн стар овошја и цветови и да се проучи нејзината имплементација во производството на рачно изработени желеа со висока антиоксидантна активност.

Се бори против настинката и грипот

Црниот бозел е богат извор на антоцијани, класа на антиоксиданси кои најчесто се наоѓаат во храната како што се боровинки, темно чоколадо и црвено вино. Со способност да го модулираат имунолошкиот систем, антоцијаните ги поттикнуваат нашите бели крвни зрнца да предизвикаат напад против бактерии и патогени без претерано стимулирање. Се покажа дека земањето екстракти од црн бозел ја попречува репликацијата на одредени видови на вирусот на грип, додека го намалува времетраењето и степенот на симптомите на настинка и грип, вклучувајќи болки во телото, високи температури и болки во грлото.

Го зајакнува имунолошкиот систем

Покрај откажувањето од нападот против вирусите на настинка и грип, полифенолите од црн бозел (друга класа на антиоксиданси) може да помогнат да се подобри комплементарниот систем на телото, подгрупа на вродениот имунолошки систем кој е одговорен за управување со антителата и фагоцитните клетки. Антителата делуваат како извор на „имунолошка меморија“, која нашето тело ја складира за последователни инвазии од истиот тип на патоген. На тој начин можеме да го „закопаме“ патогенот во „пупка“ пред да се прошири на други делови од телото. Со зајакнување на меморијата на нашиот имунолошки систем, можеме лесно да ги отстраниме инфекциите брзо пред тие да доведат до секундарни симптоми како треска, болки и болки и болки во грлото.

Помага за здравјето на срцето

Истите антиоксиданси кои помагаат во модулирањето на имунолошкиот систем може да играат улога и во кардиоваскуларното здравје. Со спротивставување на разорното влијание што слободните радикали го имаат врз нашите клетки, вклучително и нашите крвни садови, широките класи на антиоксиданти на црн бозел помагаат да се балансираат нивоата на оксидација во телото. Исто како што гледате како јаболкото станува кафеаво откако ќе го исечете, сличен тип на оксидација се јавува во телото. Ова внатрешно „кафеаво кафеаво“ може да доведе до воспаление во вените и артериите. Дополнително, екстрактот од бозел се покажа дека го балансира нивото на холестерол.

Го подобрува варењето

Метаболитите познати како дезаминотирозин се произведуваат преку бактериска ферментација на биофлавоноидите од црн бозел во гастроинтестиналниот тракт по консумирањето. Докажано е дека тие го подобруваат функционирањето на имунитетот додека одржуваат оптимални баланси помеѓу корисни бактерии и патогени.  Бидејќи скоро 80% од нашиот имунолошки систем е сместен во лимфното ткиво во цревата, консумирањето црн бозел не само што помага да ја направиме среќна нашата корисна микрофлора (пробиотици), туку и го модулира имунолошкиот одговор. Дополнителните истражувања ги покажаа антиинфламаторните својства на антиоксидансите од црн бозел на слузницата и нивната способност да го бранат телото од бактериски би-производи создадени од патогени бактерии кои можат да доведат до дигестивни непријатности

Ја прави кожата и косата посилни

Антиоксидативните моќници како што се црните бозел владеат кога станува збор за помагање на телото да ја одржи силата и интегритетот на клетките на кожата и косата. Зрнестите плодови со високи концентрации на изофлавони и антоцијани помагаат да се ублажат нивоата на напредни крајни производи за гликација, кои се формираат во телото кога молекулите на шеќер се „лепат“ до здравите клетки.  Овие соединенија ги скратуваат и разредуваат колагенските протеини кои ја сочинуваат нашата кожа и коса, што ги прави да губат сила со текот на времето. Освен што се преполни со антиоксиданси, црните бозел се исто така добар извор на витамин А, кој е потребен за подобрување на диференцијацијата на клетките на кожата. Кога клеточната диференцијација не се јавува навремено, кожата може да стане тврда, груба и лушпеста.

Го намалува нивото на шеќер во крвта

Водените соединенија пронајдени во црниот бозел имаат слични својства како инсулинот во телото. Биоактивните соединенија во бобинката, исто така, се покажа дека го поддржуваат правилниот одговор на телото на инсулин кога се соочува со оброци со повеќе јаглени хидрати.

Третира инфекции на горниот респираторен тракт

Се покажа дека бактериските култури изложени на екстракти од стандардизиран екстракт од црн бозел ја намалуваат нивната концентрација. Со одвраќање на пролиферацијата на патогени, екстрактите од црн бозел може да му овозможат повеќе време на имунолошкиот систем да работи против странските напаѓачи, потенцијално намалувајќи го времето што го поминувате чувствувајќи се под временските услови.

ПОВРЗАНИ ПРОИЗВОДИ