Гарсинија Камбоџиа

Garcinia cambogia е диво тропско и суптропско растение. Растението помага за намалување на тежината, помага при хронична инфекција со Helicobacter pylori, го зголемува имунитетот, се користи за лекување на чир, едем, треска, хемороиди, отворени рани, запек, дизентерија, дијареа и цревни паразити.
Слабеење Слабеење Имунитет Слабеење Имунитет Слабеење Имунитет

Garcinia cambogia е диво тропско и суптропско растение или мало до средно големо и зимзелено дрво кое е високо од 5-20 метри со мазна и млечна лента и хоризонтални/овенати гранки. Листовите се спротивни, коријазни, елипсовидно-овалести до обојци долги околу 1-13 cm и широки 2-8 cm. Цветовите се бисексуални или андродомни, па затоа и андромономенски вид. Цветовите обично машки се појавуваат во аксиларни кластери од 4 до 8 со долги мембранозни сепали и вдлабнати или долгнавести ливчиња. Јајниците е топчест и супериорен крунисан со неподвижна и кружна папилатна стигма која има 8 до 10 туберкулозни стигматски зраци. Овошјето е месести, глобозно, подглобузно до јајцевидно зрно со дијаметар од околу 7-10 cm, зелено и по зрело добива жолта, портокалова или црвеникава боја. Семињата се мазни, овални, бледо кафеави и долги 12 мм, опкружени со вкусен црвеникав или белузлав сочен арил.

Има ограничена вродена глобална дистрибуција ограничена на Индија, Непал и Шри Ланка. Но, тој е воведен во суптропскиот регион на Азија, вклучувајќи ги Кина, Филипините и Малезија. Дрвјата се наоѓаат особено во полузимзелени до зимзелени шуми на југозападна Индија, главно во Западни Гати (Махараштра, Керала, Карнатака и Тамил Наду). Дрвото расте и на врвовите на ридовите и на рамничарските површини, но најдобро расте на суви или повремено натопени/поплавени почви во речните брегови и долините.

Родот Garcinia се состои од 390 видови во кои се пријавени 30 различни видови кои се одгледуваат на островите Андаман, североисточниот ридски регион, западниот Бенгал, Бихар, Ориса, Западните Гати кои ги покриваат ридовите Махараштра, Карнатака, Гоа, Керала и Нилгири во Индија. Воведен е на други места во тропските предели. Се наоѓа во области со рамномерно распоредени врнежи и краток сушен период за да започне цветањето. Успева и на длабока и добро исцедена малку кисела почва како што се глинестите кирпичи и ги гнаси варовничките почви

Фитохемикалии

Според истражувањето на Garcinia cambogia е добро позната по својата кисела природа. Бензофеноните се главните секундарни метаболити во G. gummi-gutta, проследени со ксантоните и бифлавоноидите. Органските киселини се од големо значење во растенијата како посредници во метаболичките процеси и директно се вклучени во растот и созревањето на плодовите. Органските киселини играат клучна улога во вкусот и вкусот на овошјето. Повеќето овошја Garcinia се добро познати по нивниот кисел вкус и висока киселост, а од различните киселини пријавени од овошјето Garcinia, хидроксицитричната киселина (HCA) е важна, бидејќи е средство против дебелина и хирална молекула со широка корист во хирална синтеза . Јаболкова киселина, аскорбинска киселина, винска, оксална киселина и лимонска киселина се исто така присутни во помала мера во овошјето Garcinia.

Хидрокси лимонска киселина

Хидроксицитричната киселина (HCA) е главната органска киселина што се јавува во плодовите на Garcinia cambogia (Garcinia gummi-gutta). Според истражувањето направено од Луис и сор. Хидрокси лимонската киселина првпат е пријавена од природата од Луис и Неелакантан во 1965 година од овошните кори на Garcinia cambogia. HCA (1,2 дихидроксипропан-1,2,3-трикарбоксилна киселина) има четири изомерни форми, бидејќи содржи два асиметрични јаглерода: (-)-HCA, (+)-HCA, (+)-ало-HCA и (- )-allo-HCA (Слика 2). (2S, 3S) Хидроксицитричната киселина е главната киселина од овошните кори на G. gummi-gutta.

 Бензофенони

Во неодамнешниот извештај, методот UHPLC-QqQLIT–MS/MS е применет за потврдена проценка на HCA и лактон одделно во примероци од листови од различни видови Garcinia. Содржината на масни киселини во семето на G. gummi-gutta беше 46,5%, а главната масна киселина беше стеаринска киселина (30,6%), проследена со олеинска киселина (26,2%), линолова киселина (11,4%), елаидинска киселина (9,5%) , палмитинска киселина (6,3%) и арахидна киселина (5,4%). Пријавен е и аминокиселинскиот профил на овошјето G. gummi-gutta. Количината на вкупните слободни амино киселини беше утврдена дека е помала од 60 mg во 100 g овошје G. gummi-gutta. Според Карату и други, аминокиселините како аргинин, аспарагин, глутамин, треонин, глицин, пролин, γ-амино бутерна киселина, леуцин, изолеуцин, орнитин и лизин биле откриени во плодовите. Испарливото хемиско профилирање на листовите на G. gummi-gutta откри сесквитерпеноиди како главна класа на испарливи соединенија, а -копенот е пријавен како главно соединение (30,2%).

Ксантони

Ксантоните гарбогиол и редиаксантон А беа изолирани од корите и корените на G. gummi-gutta. Според истражувањето направено од Masullo et al. (2008, 2010) Oxy-guttiferones M, K2, I и K беа изолирани од плодовите на G. gummi-gutta. Окси-гутифероните се тетрациклични ксантони добиени од оксидација на соодветните полиизопренилирани бензофенони.

Бифлавоноиди

Во еден неодамнешен извештај (Pandey et al., 2015), бифлавоноидите фукугицид, GB-1 и аментофлавон беа пријавени од екстракти од листовите на G. gummi-gutta преку потврдена LC-MS анализа. Сепак, содржината на бифлавоноиди беше најниска во G. gummi-gutta меѓу сите прегледани видови Garcinia. Фенолната киселина и флавоноидите исто така беа пониски во споредба со другите видови Garcinia.

Здравствени придобивки од Garcinia cambogia

1. Биоактивности на суровите екстракти од G. gummi-gutta

Ин витро и виво моделите, Garcinia cambogia покажа антихелминтски, диуретик, антихолинестраза, гастропротективни, антифунгални и хепатопротективни активности. Покажа ефект врз репродуктивниот систем, вискозноста на крвта, липидната пероксидација, плазмата и хематолошката биохемија. Екстрактот од Garcinia cambogia има антидијабетично својство со промовирање на метаболизмот на гликозата и покажува активност слична на лептин. Екстракти од овошје. Екстрактите од овошје покажуваат антиоксидантна активност. Листовите покажаа антиинфламаторна активност против едемот на шепата предизвикан од карагенан кај стаорци. Главниот секундарен метаболит, Гарцинол е секундарен метаболит пронајден во Garcinia cambogia кој е ефикасен против различни видови на рак како што се рак на дојка, рак на дебелото црево, хепатоцелуларен карцином, рак на хранопроводот, рак на бубрезите, клетките Хела, рак на белите дробови, леукемија, мултипен миелом, медлобластомам, рак на простата, рак на панкреас и рак на јазикот.

Помага при дебелина

Хидроксил лимонската киселина е важен додаток за управување со тежината. Mасната киселина Хидроксил лимонска киселина ја блокирала синтезата на масни киселини и холестеро. Исто така, HCA го намалува нивото на телесните масти без губење на телесните протеини.HCA ги подобрува нивоата на крвниот профил со значително намалување на вкупниот холестерол, триглицеридите и нивото на LDL. Поддржува губење на тежината без да го стимулира централниот нервен систем и произведува само краткорочна анорексија. Ги регулира нивоата на серотонин поврзани со ситост и ја намалува липогенезата.

Биолошка активност

Гарцинолот има антиоксидантна активност поради присуството на двете фенолни хидроксилни групи и β-дикетон. Гарцинол има клучна улога во лекувањето на гастрични улкуси предизвикани од хидроксилен радикал или од хронична инфекција со Helicobacter pylori. Покажува антибиотска активност против отпорен на метицилин. Студијата покажува дека гарцинолот има невропротективни својства, така што ја инхибира експресијата на индуцирана азотен оксид синтаза. Покрај тоа, секундарните метаболити како што се ксантоните покажуваат антималарична, вазодилататорна, антивирусна активност, цитотоксична активност, активност на α-глукозидаза, човечка леукемија, активност на ЦНС и активирачки фактор на тромбоцити (ПАФ).

Посилен имунитет

Претходните студии покажаа дека екстрактите од листовите на Garcinia cambogia ги подобруваат нивоата на еритроцити, тромбоцити, леукоцити, хемоглобин и го намалуваат нивото на гликоза, вкупниот холестерол и нивото на липопротеини со ниска густина. Го зголемува имунитетот преку промовирање на клеточните имунолошки индикатори.

Други

Овошјето на Garcinia cambogia е главен извор на хидроксицитрична киселина. Исто така, пријавени се секундарни метаболити како што се бензофенони, ксантони, органски и амино киселини. Корисните ефекти ги опфаќаат антихелментични, антиоксидантни, антимикробни, антидијабетични, хиперлипидемични и антидебели својства

Традиционални употреби

  • Лушпата направена од кора од овошје се користи како лек за ревматизам и тегоби од дебелото црево.
  • Користете го како средство за плакнење за проблеми со устата.
  • Проѕирна жолта смола добиена од дрвото има прочистувачки својства.
  • Маслото од семе се користи како лек.
  • Се користи за лекување на чир, едем, треска, хемороиди, отворени рани, запек, дизентерија, дијареа и цревни паразити.
  • Овошниот тоник се користи во Индија за лекување на срцеви заболувања.
  • Користите ја кората од овошјето при рахитис и зголемување на слезината и за лекување на фрактури на коските.