Какао

Чоколадните зрна се семето на дрвото какао. Какао Theobroma cacao дрвја растат во дождовните шуми и мешунките растат директно на стеблата на какао дрвото. Какаото е најголем извор на железо од растително потекло, полн е со магнезиум за здраво срце и мозок, содржи повеќе калциум од кравјото млеко, го подобрува расположението, помага кај астма, дури има заштитини ефекти кај забите и кожата.
Срце и крвни садови Имунитет Мозок и помнење Срце и крвни садови Имунитет Мозок и помнење Срце и крвни садови Имунитет Мозок и помнење

Чоколадните зрна се семето на дрвото какао. Какао Theobroma cacao дрвја растат во дождовните шуми и мешунките растат директно на стеблата на какао дрвото. Скоро сите какао дрвја растат на 20 степени од екваторот, а 75 проценти од нив растат на 8 степени од двете страни од него. Какаото потекнува од Мезоамерика на териториите на Ацтеките, Олмеците и Маите. Маите и Ацтеките беа првите што засадија какао и имаа соодветни тврдења дека се првите фармери на какао (се изговара KO-ko), но денес најмногу какао се одгледува во Западна Африка. Во Гана моментално се одгледуваат зрна какао со највисок квалитет.

Какао дрво може да живее повеќе од 200 години, но произведува квалитетни зрна какао само околу 25 години. Секоја година едно дрво произведува приближно 40 мешунки. Внатре во мешунките на какаото има семиња наречени зрна какао. Овие семки се магичната состојка на чоколадото.Какао дрвјата имаат цути и мешунки во текот на целата година, белите и розовите цветови се опрашуваат со комарец, кој потоа го носи поленот од еден цвет на друг. Потребни се околу четири месеци за мешунката да порасне до големина на мала диња и уште еден месец да созрее во жолта до темно портокалова мешунка. Секоја мешунка содржи приближно 40 зрна какао и е опкружена со бела каша.Овие плодови биле толку вредни за Ацтеките и Маите што ги користеле за пари, специјални подароци и приноси за боговите. Даноците на времето можеа да се платат со зрна какао.

Какао дрвјата бараат специјално „какао ѓубриво“ за да се осигури дека потребните макронутриенти, секундарни хранливи микронутриенти се надополнуваат по секоја жетва и да се обезбедат повисоки приноси. Доброто ѓубриво од какао треба да содржи азот (N), фосфор (P), калиум (K), калциум (Ca), сулфур (S), магнезиум (Mg), цинк (Zn) и бор (B) во вистинската рамнотежа.Ѓубривото не е ништо повеќе од концентрирани хранливи материи во правилен сооднос. Хемиското ѓубриво лесно се меша во правилни соодноси и лесно се ракува. На доброто ѓубриво му се потребни сите хранливи материи, а не само половина или две третини.

ПРИДОБИВКИ ОД СУРОВО ОРГАНСКО КАКАО

40 пати повеќе од антиоксидансите од боровинките

Суровото органско какао има над 40 пати повеќе антиоксиданси од боровинките. Има неверојатен резултат ORAC од 98.000 на 100 g, наспроти боровинки од само 2.400. Резултатите од ORAC ја мерат способноста на антиоксидансите да ги апсорбираат слободните радикали (кои доаѓаат од загадувањето и токсините во нашата средина), кои предизвикуваат оштетување на клетките и ткивата и може да доведат до болести како што е ракот.

Најголем извор на железо од растително потекло

Какаото е најголем растителен извор на железо познат на човекот. Ова се споредува со говедско и јагнешко месо и спанаќ. Имајте предвид дека железото во какаото е од растително потекло, така што за да ги добиете максималните придобивки ќе сакате да го комбинирате со малку витамин Ц. Размислете за портокалите, кивито, суперхраната како губинге или каму каму (кои имаат 40 пати повеќе витамин Ц од портокалите).

Полн со магнезиум за здраво срце и мозок

Суровото органско какао е исто така еден од највисоките растителни извори на магнезиум, најнедостигот на минерал во западниот свет. Магнезиумот е важен за здраво срце и помага да се претвори гликозата во енергија, овозможувајќи му на вашиот мозок да работи со ласерски остра јасност и фокус

Повеќе калциум од кравјо млеко

Сировото органско какао има повеќе калциум отколку кравјото млеко, би верувале дека е 160 mg на 100 g наспроти само 125 mg на 100 ml млеко.

Природен лифт за расположение и антидепресив

Какаото е одличен извор на четири научно докажани хемикалии за блаженство - серотонин, триптофан, тирозин и фенилетиламин. Овие невротрансмитери се поврзани со пријатни чувства на благосостојба, среќа, па дури и можат да ја ублажат депресијата.

Содржината на теобромин и теофилин може да им помогне на луѓето со астма

Астмата е хронична воспалителна болест која предизвикува опструкција и воспаление на дишните патишта и може да биде опасна по живот.Се смета дека какаото може да биде корисно за луѓето со астма, бидејќи содржи антиастматични соединенија, како што се теобромин и теофилин.Теоброминот е сличен на кофеинот и може да помогне при упорно кашлање. Какаото во прав содржи околу 1,9 грама од ова соединение на 100 грама или 3,75 унци.Теофилинот им помага на вашите бели дробови да се шират, вашите дишни патишта да се релаксираат и да го намалуваат воспалението.Екстрактот од какао може да го намали и стегањето на дишните патишта и дебелината на ткивото.

Антибактериските и имуно-стимулирачките својства можат да имаат корист за вашите заби и кожа

Има заштитните ефекти на какаото против забните шуплини и болестите на непцата.Какаото содржи многу соединенија кои имаат антибактериски, антиензимски и имуно-стимулирачки својства кои можат да придонесат за неговите ефекти врз оралното здравје.Какаото во чоколадото не е причина за појава на акни. Всушност, откриено е дека полифенолите на какаото обезбедуваат значителни придобивки за вашата кожа.Долгорочното внесување какао придонесува за заштита од сонце, циркулацијата на крвта на кожата и ја подобрува површинската текстура и хидратација на вашата кожа.

Лесно се вклучува во вашата исхрана

Европската управа за безбедност на храна препорачува 0,1 унци (2,5 грама) какао во прав со висока содржина на флаванол или 0,4 унци (10 грама) темно чоколадо со висок флаванол што содржи најмалку 200 mg флаваноли дневно за да се постигнат придобивки за здравјето на срцето.Важно е да се изберат извори на какао кои имаат висока содржина на флаванол - колку помалку обработени, толку подобро.

Здравствените придобивки од какаото вклучуваат намалено воспаление, подобрување на здравјето на срцето и мозокот, шеќер во крвта и контрола на тежината и здрави заби и кожа.Тоа е хранливо и лесно да се додаде во вашата исхрана на креативни начини. Сепак, погрижете се да користите неалкализирано какао во прав или темно чоколадо кое содржи повеќе од 70% какао ако сакате да ги максимизирате здравствените придобивки.Запомнете дека чоколадото сè уште содржи значителни количини шеќер и масти, па ако сакате да го користите, придржувајте се до разумните големини на порциите и комбинирајте го со здрава урамнотежена матрица.