Крвен Притисок

Крвниот притисок е мерка за силата што срцето ја користи за да пумпа крв низ вашето тело. Крвниот притисок се мери во милиметри жива (mmHg) и е даден како 2 бројки:
Систолен притисок - притисокот кога срцето ја турка крвта надвор
Дијастолен притисок - притисок кога срцето мирува помеѓу отчукувањата
Срце и крвни садови Срце и крвни садови

Крвниот притисок е мерка за силата што срцето ја користи за да пумпа крв низ вашето тело. Крвниот притисок се мери во милиметри (mmHg) и е даден како 2 бројки:

Систолен притисок - притисокот кога срцето ја турка крвта надвор

Дијастолен притисок - притисок кога срцето мирува помеѓу отчукувањата

Еве еден пример, со крвниот притисок ако истиот е „140 со 90“ или 140/90 mmHg, тоа значи дека, систолниот притисок е 140 mmHg додека пак дијастолниот притисок е 90 mmHg. Идеалниот крвен притисок се смета за помеѓу 90/60 mmHg и 120/80 mmHg. Висок крвен притисок се смета за 140/90 mmHg или повисок. Нискиот крвен притисок се смета за 90/60 mmHg или помал.

Високиот крвен притисок често е поврзан со нездрави животни навики, како што се пушење, пиење премногу алкохол, прекумерна тежина и недоволно вежбање. Ако не се лекува, високиот крвен притисок може да го зголеми ризикот од развој на голем број сериозни долгорочни здравствени состојби, како што се коронарна срцева болест и бубрежна болест.

Нискиот крвен притисок е поретка појава. Некои лекови може да предизвикаат низок крвен притисок како несакан ефект. Исто така, може да биде предизвикано од голем број на основни состојби, вклучувајќи срцева слабост и дехидрација.

Над 30% од светската популација има висок крвен притисок, кој се смета за водечки модифициран фактор на ризик за срцеви заболувања и рана смрт. Сепак, бројни стратегии можат да ви помогнат да го намалите крвниот притисок, како што се здрава исхрана, откажување од пушење, намалување на конзумација на алкохолот, вежбање и губење на вишокот телесни масти. Уште повеќе, докажано е дека одредени додатоци помагаат во намалување на високиот крвен притисок. Хипертензијата или високиот крвен притисок е најчестиот фактор на ризик за срцеви заболувања.

Над 1 милијарда луѓе ширум светот имаат висок крвен притисок, кој се дефинира како вредности на систолниот крвен притисок (СБП) (горниот број) од 130 mm Hg или повеќе, дијастолен крвен притисок (ДБП, долниот број) повеќе од 80 mm Hg, или и двете. Лековите, вклучително и инхибиторите на ангиотензин-конвертирачкиот ензим (ACE), најчесто се користат за намалување на нивото на крвниот притисок. Сепак, промените во животниот стил, вклучително и модификациите на исхраната, можат да помогнат во намалувањето на нивото на крвниот притисок до оптимални граници и да го намалат ризикот од срцеви заболувања.

Следењето на хранлива, здрава исхрана за срцето се предлага за сите луѓе со висок крвен притисок, вклучително и оние кои земаат лекови за намалување на крвниот притисок. Здравата исхрана е од суштинско значење за намалување на крвниот притисок и одржување на оптимални нивоа, а истражувањата покажаа дека вклучувањето на одредени видови храна во вашата исхрана, особено оние со специфични хранливи материи како калиум и магнезиум, го намалува нивото на крвниот притисок.

Аscorbic acid, Цитрусните овошја, вклучувајќи грејпфрут, портокали и лимони, може да имаат моќни ефекти за намалување на крвниот притисок. Тие се полни со витамини, минерали и растителни соединенија кои можат да помогнат во одржување на вашето срце здраво со намалување на факторите на ризик од срцеви заболувања, како што е високиот крвен притисок. Дневниот внес на лимон во комбинација со одење е значително корелиран со намалувањето на SBP, ефект што се припишува на содржината на лимонска киселина и флавоноиди во лимоните.

Семките од тиква Cucurbita можеби се мали, но се добри кога станува збор за исхраната. Тие се концентриран извор на хранливи материи важни за контрола на крвниот притисок, вклучувајќи магнезиум, калиум и аргинин, аминокиселина потребна за производство на азотен оксид, кој е од суштинско значење за релаксација на крвните садови и намалување на крвниот притисок. Маслото од семки од тиква, исто така, се покажа како моќен природен лек за висок крвен притисок.

Бобинките како Акаи бери (Euterpe oleracea), Дива боровинка (Vaccinium myrtillus),  Црно Гоџи бери (Lycium ruthenicum), Аронија (Aronia melanocarpaсе) поврзани со различни импресивни здравствени придобивки, вклучувајќи го и нивниот потенцијал да ги намалат факторите на ризик од срцеви заболувања, како што е високиот крвен притисок. Бобинките се богат извор на антиоксиданси, вклучително и антоцијани, кои се пигменти кои на бобинките им даваат жива боја. Се покажа дека антоцијаните ги зголемуваат нивоата на азотен оксид во крвта и го намалуваат производството на молекули кои ги ограничуваат крвните садови, што може да помогне во намалувањето на нивото на крвниот притисок. Боровинки, малини, chokeberries, cloudberries и јагоди се само некои од бобинките кои се поврзани со ефектите за намалување на крвниот притисок.

Лукот е добро познат на многумина поради неговите придобивки за нашето општо здравје. Неодамна, дивиот лук или неговото латинско име, Allium ursinum е популарен поради неговото природно својство да нема мирис, но сепак ги содржи сите активни својства на лукот. Дивиот лук се наоѓа главно во ридовите и планините во централна Европа. За разлика од обичниот лук, активните материи во дивиот лук се одгледуваат од неговите зелени листови. Конзумирањето на дивиот лук го намалува крвниот притисок кај луѓето со висок крвен притисок. Toj делува како резервоар на сулфур, кој може да се користи за создавање на сигнални молекули кои можат да помогнат да се релаксираат крвните садови. Не само тоа, дивиот лук помага да се намали производството на холестерол на липопротеини со ниска густина (LDL),  со што штити од формирање на наслаги и згрутчување на крвта. Антиоксидантните својства на дивиот лук го намалуваат воспалението во крвните садови помагајќи да се одржи здрав крвен притисок. Дивиот лук има ефект на разредување на крвта, па оттука пациентите кои земаат средства за разредување на крвта, како што е аспиринот, треба да бидат дополнително внимателни и да се консултираат со своите фармацевти пред да започнат со суплементација.

Луѓето со милениуми го користат листот од маслинка Olif Leaf. Старите Египќани ги почитувале лисјата од маслинка. Античките Грци ги користеле за чистење на рани, а оригиналните олимписки спортисти биле крунисани со венец од лисја од маслинки. Маслиновиот лист дури се спомнува во Библијата поради неговите наводни лековити својства. Маслиново дрво (Olea europaea) припаѓа на родот Olea од семејството Oleaceae. Деловите што се користат во маслиновото дрво се лист, овошје и кожа. Во античко време, луѓето ги користеле лисјата од маслинки за лекување на треска, гихт, рани, дијабетес, атеросклероза и ХТН. Всушност, листот на маслиновото дрво има неколку корисни ефекти врз здравјето на луѓето кои се припишуваат, делумно, на хипохолестеролемични, антиоксидантни, антимикробни, хипогликемични, антиинфламаторни, анти-атеросклеротични и особено антихипертензивни ефекти. Земањето специфичен екстракт од маслиново лист може да го намали холестеролот и да го намали крвниот притисок кај пациенти со лесна хипертензија (висок крвен притисок).

Какаото Theobroma cacao е слатко задоволство кое може да го намали крвниот притисок. Чоколадата богата со какао го намалува крвниот притисок кај луѓето со хипертензија или прехипертензија.

ПОВРЗАНИ ПРОИЗВОДИ