Куркума

Екстракт од Куркума, Curcuma longa, повеќегодишно тревно растение од семејството Zingiberaceae. Помага кај артритисот, срцевата болест, рак, Алцхајмерова болест, го зајакнува имунолошкиот систем и има антиинфламаторно дејство.
Срце и крвни садови Имунитет Мозок и помнење Коски и зглобови Воспаление Срце и крвни садови Имунитет Мозок и помнење Коски и зглобови Воспаление Срце и крвни садови Имунитет Мозок и помнење Коски и зглобови Воспаление

Екстракт од Куркума, Curcuma longa , повеќегодишно тревно растение од семејството на ѓумбир (Zingiberaceae), туберозните ризоми или подземни стебла, од кои од антиката се користеле како зачини, боја за текстил и медицински како ароматичен стимуланс. По потекло од јужна Индија и Индонезија, куркумата е широко култивирана на копното и на островите на Индискиот Океан. Во античко време се користел како парфем, но и како зачин. Ризомот има арома слична на пиперка и малку горчлив топол вкус и има силно обојување во портокалово-жолта боја.

Таа е состојката што го бои и вкусува сенфот и се користи во кари во прав, вкусови, кисели краставички и зачинети путер за зеленчук, во јадења со риба и јајца, како и со живина, ориз и свинско месо. Во делови од Азија, водата од куркума се нанесува како козметика за да му даде златен сјај на тенот. Познато е дека има антиинфламаторни својства, куркумата понекогаш се консумира како чај или во форма на таблети за различни заболувања, вклучувајќи артритис и проблеми со цревата.

Растенијата од куркума достигнуваат околу 1 метар (3,3 стапки) во висина и носат долги едноставни лисја со долги ливчиња (стебла од лисја). Листовите излегуваат од разгранетите ризоми кои лежат веднаш под површината на почвата. Постарите ризоми се малку лушпести и кафеави по боја, додека младите ризоми се бледожолти до кафеаво-портокалови. Малите жолто-портокалови цветови се наоѓаат во пазувите на восочни бректи кои обично се бледо зелени или обоени со виолетова боја. Пред вообичаено да се користи како зачин за храна, се користел како природна боја за кожа и облека и како лек. Куркумата често се нарекува „индиски шафран“ поради нејзината длабока жолто-портокалова боја. Понекогаш се користи наместо шафран бидејќи е слична по боја и поевтин од шафранот. Многумина сметаат дека куркумата е супер зачин бидејќи е богата со антиоксиданси и содржи моќни антиинфламаторни својства.

Куркумата се појавува во некои од најраните познати записи за растенија во медицината. Се шпекулира дека бил одгледуван во вавилонските градини, едно од седумте чуда на античкиот свет во текот на 8 век п.н.е. Еден многу интересен факт за куркумата е тоа што се користи за избелување на забите. Ова изгледа необично со оглед на фактот дека се користи како боја, но има и моќ на избелување. Овој зачин се смета за ефикасен третман за болести како што се болки во мускулите, воспалителна болест на цревата, олеснување за ревматоиден артритис, превенција од рак, намалување на ризикот од леукемија кај децата, подобрена функција на црниот дроб и висок холестерол.

Содржи биоактивни соединенија кои имаат заштитни својства. Шарената растителна храна е добра за нашето здравје поради нивните растителни пигменти, а куркумата не е исклучок. Голем дел од публицитетот околу зачинот е благодарение на главната активна компонента куркумин, која сочинува околу 3 проценти од коренот по тежина. Иако е импресивна состојка, вреди да се запамети дека куркуминот е едно од стотиците биоактивни соединенија по кои е позната куркумата.

Вредноста на овие заштитни соединенија е во тоа што му помагаат на телото да се бори со штетните ефекти на процесот наречен оксидација. Со текот на времето, овој процес може да доведе до хронично воспаление и, како резултат на тоа, да доведе до состојби поврзани со возраста, вклучувајќи срцеви заболувања, дијабетес тип 2 и рак. Вклучувањето на заштитна храна во исхраната значи дека нашите тела се подобро поставени да се справуваат со стареењето и воспалението поврзано со него, како и со воспалението и мускулната болка предизвикана од вежбање.

Може да помогне во олеснување на артритисот

Потенцијалните здравствени придобивки од куркумата, а особено куркуминот, вклучуваат подобра регулација на воспалението во телото. Студиите кои ги споредуваат антиинфламаторните својства на куркумата со оние на нестероидните антиинфламаторни лекови (НСАИЛ) покажаа големо ветување.

Може да ја поддржи когнитивната функција

Друга активна состојка на куркумата е турмеронот. Иако помалку е познато за турмеронот, студиите сугерираат дека тој може да биде корисен за состојби како што се мозочен удар и Алцхајмерова болест бидејќи помага да се активира поправка на клетките и потенцијално го поддржува обновувањето на функцијата на мозокот.

Може да го намали ризикот од кардиоваскуларни болести

Студиите сугерираат дека антиоксидантните и антиинфламаторните ефекти на куркуминот може да штитат од некои од чекорите вклучени во развојот на срцеви заболувања, вклучително и подобрување на нивото на холестерол.

Може да го поддржи имунолошкиот систем

Интересните студии сугерираат дека куркуминот може да дејствува како имунолошки модулатор кој влијае на важните имунолошки клетки, вклучувајќи ги Т-клетките, Б-клетките и клетките природни убијци. Дополнително на ова, се чини дека куркуминот ги намалува проинфламаторните соединенија наречени цитокини, чија продолжена активност може да доведе до воспалително оштетување. Кога се консумира во ниски дози, куркуминот исто така може да ги подобри реакциите на нашите антитела, помагајќи ни да се бориме против инфекцијата. Студиите сугерираат дека може дури и да игра улога во контролирањето на алергијата, вклучително и поленската треска.

Куркумата содржи биоактивни соединенија со лековити својства

Сепак, содржината на куркумин во куркумата не е толку висока. Тоа е околу 3%, по тежина.Повеќето од студиите за оваа билка користат екстракти од куркума кои содржат претежно самиот куркумин, со дози кои обично надминуваат 1 грам дневно.Би било многу тешко да ги достигнете овие нивоа само со користење на куркума како зачин во вашата храна.Затоа некои луѓе избираат да користат додатоци. За да ги доживеете целосните ефекти на куркуминот, неговата биорасположивост (стапката со која вашето тело ја апсорбира супстанцијата) треба да се подобри. Помага да се консумира со црн пипер кој содржи пиперин. Пиперинот е природна супстанца која ја подобрува апсорпцијата на куркумин за 2.000%. Всушност, најдобрите додатоци на куркумин содржат пиперин, и тоа ги прави значително поефикасни. Куркуминот е исто така растворлив во масти, што значи дека се распаѓа и се раствора во масти или масло. Затоа, можеби е добра идеја да земате додатоци на куркумин со оброк богат со масти.

Природно антиинфламаторно соединение

Воспалението е неверојатно важно. Помага во борбата против странските напаѓачи и има улога во поправка на штетата во вашето тело. Иако акутното, краткорочно воспаление е корисно, може да загрижува ако стане хронично и ги напаѓа сопствените ткива на вашето тело. Научниците сега веруваат дека хроничното воспаление на ниско ниво може да игра улога во некои здравствени состојби и болести. Тие вклучуваат:

срцева болест

рак

метаболички синдром

Алцхајмерова болест

разни дегенеративни состојби

Затоа сè што може да помогне во борбата против хроничното воспаление е потенцијално важно за спречување и помагање во лекувањето на овие состојби. Иако темата за воспалението е повеќеслојна и веројатно нема едноставен одговор, клучот за куркуминот е дека тој е биоактивна супстанција која може да се бори против воспалението. Сепак, потребни се многу високи дози за да се добијат медицински резултати.

Може да го зголеми антиоксидативниот капацитет на телото

Се верува дека оксидативното оштетување е еден од механизмите зад стареењето и многу болести.Тоа вклучува слободни радикали, високо реактивни молекули со неспарени електрони. Слободните радикали имаат тенденција да реагираат со важни органски супстанции, како што се масни киселини, протеини или ДНК. Главната причина зошто антиоксидансите се толку корисни е тоа што го штитат вашето тело од слободните радикали. Куркуминот е моќен антиоксиданс кој може да ги неутрализира слободните радикали поради неговата хемиска структура. Куркуминот може да помогне да се одложи стареењето и да се бори против хроничните болести поврзани со стареењето. Ако куркуминот навистина може да помогне во спречување на срцеви заболувања, рак и Алцхајмерова болест, тој може да има придобивки и за долговечноста. Ова сугерира дека куркуминот може да има потенцијал како додаток против стареење.