Маитаке

Маитаке Grifola frondosa печурката е многу хранлива и корисна како функционална храна. Нејзината хранлива вредност доаѓа од амино киселини, витамини од групата Б и минерали, вклучувајќи бакар, цинк и фосфор, исто така содржи импресивна количина на алфа- и бета-глукански полисахариди, тритерпени и дополнителни биоактивни хемикалии за кои е познато дека нудат широк спектар на здравствени придобивки.
Слабеење Имунитет Гастро Дијабет (проблеми со шеќерот) Холестерол Слабеење Имунитет Гастро Дијабет (проблеми со шеќерот) Холестерол

Маитаке Grifola frondosa е меѓу најкорисните функционални печурки во светот. Нејзиното име, што е преведено како печурка што танцува, совршено ја опишува прекрасната низа на преклопувачки капи што личат на птичји пердуви. Благодарение на својот изглед налик на птица, во Европа и Северна Америка е познат како „кокошката од шумата“. Оваа печурка со пердуви нуди широк спектар на здравствени придобивки, вклучително и нејзината способност да помогне во поддршката на здравото ниво на шеќер во крвта и здравјето на имунитетот. Ако се прашувате како да ги искусите придобивките од маитаке печурките и како да ги вклучите во вашата дневна рутина, еве неколку заднини за историјата на оваа суперхрана печурка и неколку совети како да ја земате секој ден.

Маитаке (Grifola frondosa) потекнува од Кина, североисточна Јапонија и Северна Америка, каде што може да се најде на шумското дно во основата на дабови, јавор или брест. Способен да порасне до над 100 фунти, ја заслужи титулата „крал на печурките“. За прв пат бил откриен пред повеќе од 2.000 години од група будистички калуѓерки и дрвосечачи во Јапонија. Очигледно, пресреќни од вкусот, видот и лековитите својства на оваа препознатлива печурка, тие танцуваа, а од тоа искуство произлегува и нејзиниот прекар. По нејзиното откритие, маитаке печурката стана составен дел на кинеската и јапонската хербологија како резултат на нејзините терапевтски и ресторативни атрибути. Како медицинска печурка, се користела во традиционалната кинеска медицина за подобрување на здравјето на слезината и желудникот, како и за смирување на нервите. Во 1979 година, јапонските миколози создадоа техники за одгледување внатрешно и на отворено и денес, маитаке е една од најшироко користените печурки низ светот.

Маитаке печурките се хранливи и корисни како функционална храна. Нивната хранлива вредност доаѓа од амино киселини, витамини од групата Б и минерали, вклучувајќи бакар, цинк и фосфор. Како функционални печурки, маитаке содржи импресивна количина на алфа- и бета-глукански полисахариди, тритерпени и дополнителни биоактивни хемикалии за кои е познато дека нудат широк спектар на здравствени придобивки.

ЗДРАВСТВЕНИ ПРИДОБИВКИ:

Обезбедува адаптогена поддршка

Маитаке е една од малата група на функционални печурки која обезбедува адаптогена поддршка. Адаптогените се супстанции кои ја зголемуваат способноста на лицето да се прилагоди и да се опорави од стресот. Како корисен адаптоген, маитаке помага да се промовира природна рамнотежа и здрава реакција на стрес во телото.

Поддржува здрав шеќер во крвта

Се покажа дека Маитаке поддржува здрави нивоа на шеќер во крвта. Екстрактот растворлив во вода од маитаке даден на лабораториски животни во една студија го поддржа одговорот на инсулин, што резултираше со здрави нивоа на шеќер во крвта и инсулин. Оваа функционална печурка го поддржува метаболичкото здравје.

Поддржува здрави нивоа на холестерол во крвта

Содржината на влакна во печурките маитаке помага во ефикасното варење. Истражувањето со лабораториски животни ја покажа поддршката на маитаке за одржување на здрави нивоа на холестерол.

Промовира здрава цревна флора

Маитаке, како и другите печурки, содржи многу пребиотски влакна. Неговите полисахариди поддржуваат микробна разновидност во цревата, овозможувајќи раст на корисни бактерии и промовирајќи здрава цревна флора.

Поддржува управување со тежината

Преку комбинираните придобивки од поддршката за поволната цревна флора, содржината на влакна и нејзините ефекти врз варењето, маитаке поддржува здраво управување со тежината. Вклучувајќи го во вашата секојдневна исхрана, можете да го поддржите вашето тело во одржување на ефикасен метаболизам и здрава телесна тежина.

Промовира имуно здравје

Содржината на бета-глуканите во маитаке има имуно-поддржувачки ефекти. Биоактивните полисахариди на печурката го поддржуваат и клеточниот и хуморалниот имунитет. Ова му помага на телото да ги одбрани патогените - особено корисно кога има настинка наоколу во канцеларијата, или кога имате стрес и имате ослабен имунолошки систем.

Обезбедува антиоксиданси

Оксидацијата се јавува како резултат на природни процеси и функции на телото, како и изложување на одредени надворешни токсини. Кога не се контролира, овој процес може да предизвика оксидативен стрес кој ги оштетува и старее телесните ткива. Антиоксидансите кои се наоѓаат во печурките маитаке му користат на телото со неутрализирање на слободните радикали кои предизвикуваат оксидативен стрес. Маитаке го поддржува одговорот на телото на воспаление и оксидација, поддржувајќи го здравото стареење.