Орев

Оревите Juglans се тркалезни, едносемено коскесто овошје кои растат на дрво. Тие се добар извор на здрави масти, протеини и влакна. Може да го подобрат здравјето на срцето и коските и да помогнат во управувањето со тежината и болест на жолчните кесиња.
Срце и крвни садови Слабеење Коски и зглобови

Оревите Juglans се тркалезни, едносемено коскесто овошје кои растат на дрво. Тие се добар извор на здрави масти, протеини и влакна. Може да го подобрат здравјето на срцето и коските и да помогнат во управувањето со тежината, меѓу другите придобивки.Оревите потекнуваат  од источна Северна Америка, но сега најчесто се одгледуваат во Кина, Иран и во САД во Калифорнија и Аризона.Под лушпата на плодот на оревот има збрчкано оревче во форма на глобус. Оревите се достапни и сурови или печени и солени или несолени.

Оревите се исто така добар извор на:

манган

бакар

магнезиум

фосфор

витамин Б6

железо

Тие се богати со мононезаситени и полинезаситени масти и омега-3 масни киселини и добар извор на протеини. Јаткастите плодови имаат репутација дека се висококалорична и богата со масти храна. Сепак, тие се густи во хранливи материи и обезбедуваат масти здрави за срцето.Комбинацијата на здрави масти, протеини и влакна во оревите помага да се зголеми задоволството и ситоста. Ова ги прави поздрави како ужина, во споредба со чипсот, крекерите и другите едноставни јадења со јаглени хидрати.

Здравствени придобивки

Конзумирањето на растителна храна од сите видови долго време е поврзано со намален ризик од многу здравствени состојби поврзани со начинот на живот. Можните здравствени придобивки од оревите може да вклучуваат зајакнување на кардиоваскуларниот систем и здравјето на коските, намалување на ризикот од болести на жолчното кесе и лекување на епилепсија.

Здравје на срцето

Се покажа дека мононезаситените и полинезаситените масни киселини кои се наоѓаат во оревите го намалуваат нивото на LDL (штетен) холестерол и триглицериди. Ова, пак, го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести, мозочен удар и срцев удар.Ризикот од коронарна срцева болест е за 37 проценти помал за оние кои консумираат јаткасти плодови повеќе од четири пати неделно, во споредба со оние кои никогаш или ретко консумирале јаткасти плодови. Маслото од орев може да има корист од функцијата на ендотелијата.Цели ореви може да го подобрат процесот на елиминирање на „лошиот“ ЛДЛ холестеролИсхраната богата со ореви е поврзана со подобрување на липидите и профилите на холестерол. Истражувачите, исто така, заклучија дека оревите исто така можат да помогнат во намалувањето на оксидативниот стрес и воспалението. Јадењето 1,5 унци дневно од повеќето јаткасти плодови како дел од диетата со ниска содржина на заситени масти и холестерол може да го намали ризикот од срцеви заболувања.

Управување со тежината

Според истражувањето рутинската потрошувачка на јаткасти плодови е поврзана со повисоки нивоа на искористување на енергија додека се одмарате. Во испитувањата кои го споредуваа губењето на тежината со користење на диети кои вклучуваат или исклучуваат јаткасти плодови, диетите кои вклучуваат јаткасти плодови во умерени количини покажаа поголема губење на тежината. Жените кои ретко јадат јаткасти плодови имале поголема инциденца на зголемување на телесната тежина во период од 8 години отколку оние кои консумираат јаткасти плодови два пати неделно или повеќе.

Болест на жолчни камења

Често консумирање јаткасти плодови е поврзано со намален ризик од холецистектомија, операција за отстранување на жолчното кесе.

Здравје на коските

Оревите се добар извор на минералот бакар. Тешкиот дефицит на бакар е поврзан со помала минерална густина на коските и зголемен ризик од остеопороза.Остеопорозата е состојба во која коските стануваат потенки и помалку густи, што го прави полесно да се скршат и кршат. Бакарот исто така игра важна улога во одржувањето на колагенот и еластинот, главните структурни компоненти на телото. Без доволно бакар, телото не може да го замени оштетеното сврзно ткиво или колагенот што ги сочинува градежните блокови за коските. Ова може да доведе до низа проблеми, вклучително и дисфункција на зглобовите. Оревите содржат голема количина на манган. Докажано е дека манганот ја спречува остеопорозата во комбинација со минералите калциум и бакар. Магнезиумот, уште еден минерал во оревите, е важен за формирање на коските бидејќи помага во апсорпцијата на калциумот во коските.Додека додатоците на манган и бакар може да обезбедат количини на минерали кои можат да бидат штетни, се смета дека внесувањето на овие минерали преку исхраната е добро за здравјето на коските.

Епилепсија

Откриено е дека луѓето со епилепсија имаат пониски нивоа на манган во целата крв од оние без епилепсија, иако се смета дека недостатокот на манган не предизвикува епилепсија.