Ориз

Ориз, (Oryza sativa), јадливо скробно жито и тревно растение (семејство Poaceae). Оризот првенствено се состои од јаглени хидрати, содржи голема количина на диетални влакна, потоа селен, магнезиум и манган. Помага кај дијабетис, кај здравјето на срцето, за намалување на ризикот од рак, кај дигестивното здравје дури и за нега на кожата.
Срце и крвни садови Слабеење Гастро Дијабет (проблеми со шеќерот) Кожа Срце и крвни садови Слабеење Гастро Дијабет (проблеми со шеќерот) Кожа Срце и крвни садови Слабеење Гастро Дијабет (проблеми со шеќерот) Кожа

Ориз, (Oryza sativa), јадливо скробно жито и тревно растение (семејство Poaceae). Приближно една половина од светската популација, вклучително и речиси цела Источна и Југоисточна Азија, е целосно зависна од оризот како основна храна; 95 проценти од светската култура на ориз ја јадат луѓето. Оризот се готви со вриење или може да се сомеле во брашно. Се јаде сам и во голема разновидност на супи, придружни јадења и главни јадења во азиските, блискоисточните и многу други кујни. Други производи во кои се користи оризот се житариците за појадок, тестенините и таквите алкохолни пијалоци како јапонскиот саке.Одгледуваното растение ориз е годишна трева и расте до околу 1,2 метри (4 стапки) во висина. Листовите се долги и срамнети со земја и се носат на шупливи стебла. Влакнестиот корен систем често е широк и се шири. Паникулата, или соцветот (гроздот на цвеќињата), се состои од шилци кои носат цвеќе што го произведуваат плодот или зрното. Сортите многу се разликуваат по должината, обликот и тежината на целокупната продуктивност на даденото растение.

Во 1960-тите, таканаречената Зелена револуција, меѓународен научен напор да се намали заканата од глад во светот, произведе подобрени видови на бројни прехранбени култури, вклучувајќи го и оној познат како чудотворен ориз. Одгледана за отпорност на болести и зголемена продуктивност, оваа сорта се карактеризира со кратко цврсто стебленце кое ја минимизира загубата од овенати. Многу култури имаат докази за рано одгледување ориз, вклучувајќи ги Кина, Индија и цивилизациите од Југоисточна Азија. Сепак, најраните археолошки докази доаѓаат од централна и источна Кина и датираат од 7000–5000 п.н.е. Повеќе од 90 отсто од светскиот ориз се одгледува во Азија, главно во Кина, Индија, Индонезија и Бангладеш, а помали количини се одгледуваат во Јапонија, Пакистан и различни нации од Југоисточна Азија. Оризот се одгледува и во делови од Европа, во Северна и Јужна Америка и во Австралија.

Постојат илјадници видови ориз, но во зависност од тоа како производителите го обработуваат, тие се вклопуваат во две групи: бел или кафеав (цело зрно).Белиот ориз е најчестиот вид, иако кафеавиот ориз нуди повеќе здравствени придобивки. Кафеавиот ориз доаѓа во различни нијанси, вклучувајќи црвеникав, виолетова или црн.Производителите прават многу производи од ориз, вклучувајќи оризово брашно, оризовиот сируп, масло од оризови трици и оризово млеко.И белиот и кафеавиот ориз содржат главно јаглени хидрати и некои протеини, практично без масти или шеќер.Варениот ориз содржи многу вода, што сочинува речиси 70% од вкупната тежина.Белиот и кафеавиот ориз имаат слична содржина на калории, јаглени хидрати, протеини и масти. 

Јаглехидрати

Оризот првенствено се состои од јаглени хидрати, кои сочинуваат речиси 80% доверлив извор од неговата вкупна сува тежина.Најголем дел од јаглехидратите во оризот се скроб. Скробот е најчестиот облик на јаглени хидрати во храната.Скробот се состои од долги синџири на гликоза наречени амилоза и амилопектин. Различни видови ориз имаат различни количини на овие соединенија, што влијае на текстурата на оризот:Оризот басмати е богат со амилоза, што значи дека не се лепи по готвењето.Лепливиот ориз или леплив ориз има малку амилоза и многу амилопектин, што го прави леплив по готвењето. Ова го прави идеален за рижото, пудинг од ориз и јадење со стапчиња за јадење.Овие соединенија, исто така, влијаат на тоа колку лесно телото може да го свари оризот.На телото му треба подолго време за да го вари оризот со висока амилоза бидејќи амилозата го забавува варењето на скробот. Спротивно на тоа, телото многу лесно го вари лепливиот ориз.Додека многу луѓе сметаат дека лепливиот ориз е повкусен, брзото варење може да доведе до нездрави скокови на шеќерот во крвта, особено кај луѓето со дијабетес.

Влакна

Кафеавиот ориз содржи поголема количина на диетални влакна од белиот - 1,6 g на 100 g. За време на преработката на белиот ориз, зрното ги губи триците, односно семето, кое содржи најголем дел од влакната.Триците содржат главно нерастворливи влакна, како што е хемицелулозата, и практично нема растворливи влакна.Белиот и кафеавиот ориз содржат различни количини на растворливи влакна наречени отпорен скроб.Отпорниот скроб го зголемува бутиратот во цревата. Бутиратот го подобрува здравјето на цревата со тоа што го намалува воспалението, ја подобрува функцијата на цревната бариера и го намалува ризикот од рак на дебелото црево.

Бел наспроти кафеав ориз

Белиот ориз е рафиниран, полиран и лишен од неговите трици и микроб. Ова го зголемува квалитетот на готвењето, рокот на траење и вкусот, но значително ја намалува неговата хранлива вредност. Сепак, производителите обично го збогатуваат белиот ориз или заменуваат некои витамини по обработката.Кафеавиот ориз е непроменето цело зрно, кое ги содржи и триците и микробот, кои се најхранливите делови на зрното. Тие содржат влакна, витамини, минерали и антиоксиданси.Поради оваа причина, кафеавиот ориз може да содржи повеќе влакна и хранливи материи од белиот ориз. Бидете сигурни да ги споредувате етикетите кога купувате.Кафеавиот ориз е подобар за луѓето со дијабетес. Белиот ориз може да го зголеми шеќерот во крвта, додека кафеавиот има понизок гликемиски индекс и може да помогне во контролата на шеќерот во крвта.

Манган: Многу намирници, особено цели зрна, го содржат овој минерал во трагови. Неопходно е за метаболизмот, растот, развојот и антиоксидативниот систем на телото.

Ниацин: Исто така познат како витамин Б-3, ниацинот во оризот е главно во форма на никотинска киселина. Потопувањето на оризот во вода пред готвењето може да ја зголеми неговата апсорпција.

Тиамин: Исто така познат како витамин Б-1, тиаминот е од суштинско значење за метаболизмот и функцијата на срцето, мускулите и нервниот систем.

Селен: минерал со различни витални функции за ДНК, оксидативно оштетување и хормони.

Магнезиум: Овој минерал е од суштинско значење за крвниот притисок, синтезата на протеините, енергијата и многу повеќе.

Оризот содржи и малку пантотенска киселина, фосфор, рибофлавин и витамин Б-6, бакар и фолна киселина.

Контрола на дијабетес

Кафеавиот ориз може да им помогне на луѓето со дијабетес да го контролираат шеќерот во крвта. Со гликемиски индекс од 64, белиот ориз има поголема веројатност да го зголеми шеќерот во крвта отколку кафеавиот, со гликемиски индекс од 55.

Здравје на срцето

Целите зрна како кафеав ориз содржат повеќе влакна отколку преработената храна. Влакната може да го намалат холестеролот и да го намалат ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар. Бидејќи влакната прават да се чувствувате сити, можеби ќе ви биде полесно да одржувате здрава тежина. Исто така, кафеавиот ориз содржи витамини и минерали кои и помагаат на крвта да транспортира кислород и да врши други витални функции.

Намалување на ризикот од рак

Кафеавиот ориз содржи три различни типови на феноли, кои се антиоксиданси кои природно се појавуваат во растенијата. Антиоксидансите можат да го намалат ризикот од рак со тоа што ги спречуваат слободните радикали да ги оштетат клетките. Фенолите се појавуваат во слојот од трици на оризот и во микробот, репродуктивниот дел од зрното. Кога ќе се отстранат триците за да се направи бел ориз, многу од фенолите се губат.

Дигестивно здравје

Нерастворливите влакна во кафеавиот ориз го поттикнуваат редовното празнење на дебелото црево. Исто така, може да спречи хемороиди и да ја подобри контролата на дебелото црево. Бидејќи е без глутен, кафеавиот ориз е добар избор на храна за луѓето со целијачна болест. Оние со целијачна болест не можат да сварат некои житарки и може да имаат потешкотии да ја добијат целата храна што им е потребна.

Може да ја спречи дебелината

Оризот е составен дел на урамнотежена исхрана бидејќи може да обезбеди хранливи материи без да има никакви негативни влијанија врз здравјето. Потенцијално ниските нивоа на масти, холестерол и натриум, исто така, помагаат да се намали дебелината и придружните состојби.

Може да ја подобри негата на кожата

Oризовите трици имаат биоактивни соединенија кои помагаат да се спречи стареењето. Тие се користат и во различни производи за нега на кожата. Исто така, се покажа дека има антиоксидативен и хидратантен потенцијал за кожата. Медицинските експерти велат дека оризот во прав може да се нанесува локално за да се излечат кожни болести. На индискиот потконтинент, неговата вода лесно ја препишуваат ајурведските практичари како ефикасна маст за разладување на воспалените површини на кожата.