Аронија

Црната аронија или аронија Aronia melanocarpa  потекнува од Северна Америка и била транспортирана во Европа пред речиси еден век. Аронијата е моќен антиоксидант, има антиканцероген ефект, го подобрува здравјето на срцето, го јакне имунитетот, помага при намалување на гликозата во крвта.
Срце и крвни садови Имунитет

Црната аронија или аронија Aronia melanocarpa  потекнува од Северна Америка и била транспортирана во Европа пред речиси еден век. Тоа е грмушка од фамилијата Rosacea, а видот A. melanocarpa се користел за производство на овошје. Свежите и непреработени црни аронија ретко се консумираат, поради нивниот горчлив вкус. Јадливите делови на аронија се претежно малите, темни бобинки слични на цреша, а се користат во прехранбената индустрија за производство на сокови, сосови, џемови, овошни чаеви и додатоци во исхраната. Црната аронија имаше големо значење во Советскиот Сојуз и источноевропските земји кон крајот на 20 век, најмногу се користеше за производство на сокови, џемови и вина во големи размери, а исто така се користеше и како богат извор на природни пигменти за храна.

Црната аронија не се користи само во прехранбената индустрија туку добила важност и како хербален лек. Често се користи како природен антихипертензивен и анти-атеросклеротичен лек во Русија и источноевропските земји. Остриот, кисел, горчлив и непријатен адстрингентен вкус и мирисот на горчлив бадем на суровото овошје ја ограничиле неговата употреба во сок и овошен нектар. Сепак, се меша со сокови, како на пример со бобинки од јаболка, круша или црна рибизла. Аронијата не се користела само во прехранбената индустрија, туку се користела и за производство на ликер и алкохол, покрај компонентите на овошните вина. За време на ферментацијата на аронија, се добива алкохол со висок принос со добар вкус и вкус.

Грмушките од црна аронија потекнуваат од Северна Америка и се користат во медицински цели за лекување на настинка, кашлица и треска. Понатаму, ова растение добило значење во Советскиот Сојуз околу 20 век, поради присуството на полифеноли ова растение кое покажувало антиоксидантно дејство. Поради високата хранлива вредност на аронија, бројни сорти во Европа и САД користат црни аронија за производство на овошје. Црната аронија има значителни количини на полифеноли и антоцијани, што ги прави фармаколошки корисни. Фармаколошките ефекти на црната аронија се користат за лекување на бројни човечки болести, како што се третман на кардиоваскуларни заболувања, хиперлипидемија, хиперхолестеролемија, хипертензија и дијабетес. Според неодамнешните истражувања, црните аронија се богати со корисни соединенија за здравјето, како што се полифеноли, антоцијани и процијаниди. Овие соединенија се класифицирани како антиоксиданти.

Биотичката активност на аронијата се должи на присуството на фенолни соединенија, кои се најбогатите извори на полифеноли, кои вклучуваат антоцијани, флавоноли, флаваноли, проанто цијанидини и фенолни киселини. Антоцијаните се добиваат од аронија со темно сина боја. Веберик и сор.  откриле дека плодовите со темна боја се богат извор на антоцијани. Иако нивната хемиска структура е иста меѓу диворастечките и култивираните видови, нивната содржина не е иста. Покрај полифенолите, плодовите на црната аронија содржат мала количина на испарливи соединенија и нивни деривати, како што се бензалдехид, цијанохидрин, цијановодородна киселина и бензалдехид.

 Антоцијаните се втората по големина група на фенолни соединенија присутни во црната аронија, идентификувани се повеќе од 500 антоцијани. Антоцијаните се составени од агликон, шеќер и ацилна група, а во услови на кисела pH вредност, тие се позитивно наелектризирани. Со години, плодовите од црна аронија се користат како прехранбени состојки и терапевтски агенси. Различните природни полифеноли кои се наоѓаат во неколку сорти на аронија, како што се антоцијаните, имаат бројни фармаколошки својства, како што се антимутагени и својства за намалување на липидите. Аронијата исто така може да го намали ризикот од бројни кардиоваскуларни заболувања; оттука, истражувачите спроведоа сеопфатна студија за здравствените придобивки од аронија. Не беше откриена токсичност за екстракти од овошје од аронија. Екстрактот од црна аронија (пр.н.е.) може да има ротективен ефект врз сознанието и крвниот притисок кај здрави, средовечни, возрасни со прекумерна тежина. Антоцијаните присутни во црните аронија се чувствителни на алкално варење на панкреасот, што значително ја ублажува нивната биорасположивост.

Моќни антиоксиданси

Бобинките од црната аронија содржат високи нивоа на антиоксиданси. Овие соединенија ги бранат вашите клетки од оштетување предизвикано од слободните радикали. Натрупувањето на слободните радикали може да предизвика оксидативен стрес, што може да доведе до хронични состојби, како што се срцеви заболувања и рак. Бобинките од црната аронија се одличен извор на полифеноли, што е група на антиоксиданси која вклучува фенолни киселини, антоцијани и флаваноли. Антиоксидансите во бобинките од аронија можат да ја инхибираат активноста на слободните радикали. Самите бобинки, исто така, покажаа супериорна антиоксидантна активност, во споредба со четири други бобинки. Екстрактот од црната аронија значително го намалуваат оксидативниот стрес предизвикан од антипсихотични лекови.

Антиканцерогени ефекти

Антоцијаните во нив може да го запрат растот на клетките на ракот на дебелото црево. Екстракт од аронија го намалува растот на клетките на ракот на дебелото црево за 60% по 24 часа. Се смета дека моќната антиоксидантна активност на антоцијаните е одговорна за овој ефект на потиснување на ракот. Слично на тоа, екстрактите од бобинки може да го намалат оксидативниот стрес поврзан со рак на дојка. Овие екстракти го намалуваат бројот на штетните слободни радикали од супероксид во примероците на крв земени од жени со рак на дојка.

Здравје на срцето

Поради своите антиоксидантни својства, бобинките од аронија може да го подобрат здравјето на срцето. Особено, тие можат да им помогнат на луѓето со метаболички синдром, група состојби - вклучително и високи нивоа на холестерол и триглицериди - што ја зголемува вашата веројатност за срцеви заболувања и дијабетес. Луѓе со метаболички синдром со употреба екстракт од аронија дневно значително ги намалува триглицеридите, LDL (лошиот) холестерол и вкупниот холестерол.

Имунолошка поддршка

Бобинки од аронија може да го зајакнат и поддржат вашиот имунолошки систем. Екстрактите од бобинки од аронија делуваат против потенцијално штетните бактерии Escherichia coli и Bacillus cereus.  Исто така помага во  намалување на инфекциите на уринарниот тракт. Екстрактот од аронија, исто така, може да го намалат воспалението со инхибиција на ослободувањето на проинфламаторни супстанции, како што се факторот на туморска некроза алфа (TNF-ɑ) и интерлеукин 6 (IL-6), што може да го зајакне имунолошкиот здравје. Конечно, бобинки може да имаат антивирусни ефекти. Eлагичната киселина и мирицетинот во екстрактот од аронија бобинки може да штитат од вирусот на грип.

Антидијабетик

Јаглехидратите сочинуваат важен дел од нашата секојдневна исхрана. Бројни овошја, житарки и зеленчук се извори на јаглехидрати. Моносахаридите како гликозата и фруктозата се апсорбираат од тенкото црево, а полисахаридите и дисахаридите се разградуваат во моносахариди во цревата преку различни каталази, како што се панкреасната α-амилаза и α-глукозидаза. Каталазите ја расцепуваат гликозата од олигосахаридите и дисахаридите. Инхибицијата на α-глукозидаза го намалува расцепувањето на сахаридите, придвижувајќи го процесот на варење до долниот дел од тенкото црево. Како резултат на тоа, навлегувањето на гликоза во крвта е намалено, и ова се смета за добра стратегија за намалување на нивото на гликоза во плазмата. Ова може да помогне во ублажување на дијабетичните компликации. Инхибиторот на α-глукозидаза, акарбоза, е корисен за третман на дијабетес мелитус тип II (DMT2).  Хемиските компоненти во екстрактот од црна аронија имаат добри антиоксидантни својства и можат да ја инхибираат активноста на α-амилаза и α-глукозидаза, што покажува голем потенцијал во идниот третман на Алцхајмерова болест (АД) и ДМТ2.

Претходните истражувања докажаа дека аронијата поседува доволно антидијабетични ефекти, го намали нивото на гликоза и значително ја намали активноста на дипептидил пептидаза IV, α-глукозидаза и ензимот што го конвертира ангиотензин (ACE) на начин зависен од дозата. Понатаму, корисните ефекти на аронија се должат на изобилството на антоцијани и ниацин. Кој луѓе со хиперхолестерол употребата на црна аронија збогатена со антоцијани и ниацин, има корисни ефекти за концентрациите на липиди во крвта.

ПОВРЗАНИ ПРОИЗВОДИ